001.jpg

У середу, 13 вересня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Постановою передбачається подовження терміну подачі заяв на «монетизацію» до 1 листопада цього року, якщо така заява не була подана до 1 вересня через незалежні від одержувача причини.

Нагадуємо, максимальній грошовій виплаті підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу 100 кубометрів, в залежності від того, який ресурс використовується для опалення.

Інформацію про наявність економії сумчани можуть відстежити у платіжці «Сумигаз Збут». До того ж, усі отримувачі субсидій додатково були повідомлені про необхідність подання заяви листом або поінформовані в телефонному режимі департаментом соціального захисту населення.

Частина зекономленої субсидії у вигляді одноразової допомоги є безповоротною, і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла. Отримані кошти не впливають на розмір пільг і соціальної допомоги, їх не потрібно вказувати у процесі декларування. Також сума невикористаної субсидії не може бути зарахована організацією-надавачем послуг в рахунок наступних платежів за використану послугу.

Наразі для відшкодування невикористаної субсидії до департаменту соціального захисту населення звернулись 10698 заявників. 1354 особи не подали заяву через об’єктивні причини або невелику суму виплати. Отримано заяви на «монетизацію» заощадженої електроенергії від 16 домогосподарств.

Одержати зекономлені кошти заявник може Укрпоштою або на рахунок в банку. Фінансування компенсацій за невикористану субсидію буде здійснено після надходження коштів на рахунок департаменту соціального захисту населення.