003.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся з учнями та адміністрацією приватної гімназії «Просперітас», які розповіли про участь гімназистів у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства «Демократична школа».

Один з пунктів програми, який повинні виконати учні, – це активна взаємодія з органами влади, тобто участь у проектах, тренінгах, конкурсах, що проводить міська влада.

Разом з тим учні розповіли, що команда гімназії була першою з Сумської області, яка поїхала на Всеукраїнський етап Чемпіонату FLL (дослідницька програма для дітей віком від 10 до 16 років, яка створена для того, щоб надихнути дітей займатися наукою та технологіями, навчити корисним життєвим і професійним навичкам). Команда досліджувала проблему «Взаємодія населення та голубів у великих містах», яка відповідала темі сезону. Потім діти створили інноваційне рішення для вирішення цієї проблеми – модель соціального контактного центру для мешканців міста та птахів. Судді на високому рівні оцінили результат гімназистів у проектній діяльності та у підсумку сумчани посіли серед 53 команд 12 місце.

Учні звернулися за підтримкою до міської влади з пропозицією створення білбордів з інформацією про хвороби, які переносять голуби і чим небезпечні вони для людини.

Олександр Лисенко підтримав таку ініціативу і в свою чергу запропонував учням підготувати макет даного рекламного носія для узгодження, щоб потім розмістити його на вулицях міста.

Також керівник міста запропонував гімназистам завзято долучатися до міських проектів для молоді, які реалізує відділ у справах молоді та спорту.

Довідково, проект «Демократична школа» реалізують в Україні Європейський центр імені Вергеланда, Міністерство освіти і науки України, Рада Європи та Міністерство закордонних справ Королівства Норвегія. Він спрямований на те, щоб сформувати в учнів більш активну громадянську позицію і щоб вони брали участь у різних міських заходах.