004.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО під час візиту до Німеччини домовився з керівництвом проекту німецького товариства з міжнародного співробітництва «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» про проведення енергообстеження всіх лікарень і поліклінік Сум.

Причому, повідомив очільник обласного центру, 70% пов’язаних із цим витрат буде профінансовано за рахунок проекту. Вже у жовтні експерти з Німеччини приїдуть до Сум, аби взятись за справу.

Нагадаємо, в рамках проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» делегація Сум, до складу якої окрім керівництва міста увійшли очільники трьох лікарень (міської клінічної лікарні № 1, міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди, Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3) вирушила у навчальну поїздку до Німеччини для ознайомлення з тим, як організовано надання медичної допомоги у Берліні і Гамбурзі, і які заходи з енергозбереження там реалізовано.

У четвер, 14 вересня, міський голова повернувся до Сум, а решта членів делегації надалі вивчатимуть закордонний досвід.

«В основному там діє страхова медицина, яку починав іще Бісмарк. Серед того, що найбільше вразило у плані енергоощадливості – автономні котельні, сонячні батареї, величезні вітряки, робота яких повністю автоматизована. Звісно, ми відстаємо від німців, але якщо будемо правильно крок за кроком іти до мети, спираючись на їхній досвід, то і у себе зможемо підняти медицину на належний рівень. Добре, що разом із представниками муніципалітетів до Німеччини їздили і представники державної влади, бо не всі проблемні питання можна вирішити на місцевому рівні», – зазначив міський голова.