0012.jpg

З цього року утримання закладів професійно-технічної освіти здійснюватиметься з міського бюджету.

Це пов’язано зі змінами у законодавстві України, які набрали чинності з 1 січня 2016 року.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах та інших навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, з нинішнього року мають бути закладені у відповідних бюджетах обласних центрів. А таких у обласному центрі – сім.

Враховуючі такі новації, виконавчий комітет у проекті змін до міського бюджету на 2016 рік, який розглянув на позачерговому засіданні 11 січня, на фінансування закладів профтехосвіти передбачив 55,9 млн. грн.

Як зазначив член виконавчого комітету Олег ТЕТЬОРКІН, у таких закладах навчається до 50% учнів з інших міст та районів області, тож логічно, аби і обласна влада долучилася до фінансування, адже спрямовувати кошти міського бюджету можна лише на потреби територіальної громади. До того ж, самі заклади не передані до комунальної власності, цей процес триватиме поступово протягом року, але ж сплачувати заробітну плату та за житлово-комунальні послуги необхідно вже сьогодні. Раніше такі видатки здійснювалися через державний та обласний бюджети.

За словами директора департаменту фінансів, економіки та бюджетних відносин Світлани ЛИПОВОЇ, вже підготовлено проекти звернення до керівництва держави, аби передбачити компенсаторний механізм для здійснення такого фінансування з міського бюджету. Розглянути вже планують на сесії міської ради у середу, 13 січня.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО також закликав членів виконавчого комітету депутата обласної ради Володимира ТОКАРЯ та заступника голови облдержадміністрації Івана БОРШОША підтримати позицію міської влади у цьому питанні і на рівні області.

Зауважимо, що загалом фінансовий ресурс по міському бюджету м. Суми на 2016 рік при доопрацюванні збільшено на 76,7 млн. грн., або на 9,3 %, у тому числі по власних надходженнях бюджетних установ на 6,8 млн. грн. (платних послугах, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством) або на 14,8% більше до затверджених показників на 2016 рік.