004.jpg

У Сумах відбулося відкриття другої частини Меморіального комплексу пам’яті жертв нацистської окупації «Свіча пам’яті».

Відтепер біля пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів розташовуватиметься символічний знак, виконаний у вигляді стилізованої свічі з колючого дроту та грат, на якій – металеві пластини з прізвищами замучених у концтаборах та тюрмах, тих, хто зник без вісти.

Вони викарбувані українською, польською, азербайджанською, вірменською, грузинською мовами та івритом, нагадуючи, що нетерпимість до інших народів лише руйнує та вбиває.

Біля школи № 8 зібралися представники міської та обласної влади, національних меншин, які мешкають у Сумах та пересічні городяни.

До присутніх звернулася заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА. Вона закликала сумчан не залежно від етнічної приналежності єднатися та завжди бути згуртованими, підтримувати одне одного.

«Переконана, що цей Меморіальний комплекс більше потрібен живим, аніж мертвим, адже створений він для того, щоб ми пам’ятали про ті жахіття, які відбувалися на території, де ми зараз перебуваємо, про страждання, які переживали люди різних національностей від рук нацистів. Саме несприйняття інших народів як достойних життя і стало причиною їх винищення. Тому, аби це більше ніколи не повторилося, ми мусимо бути толерантними одне до одного, поважати традиції кожного народу та підтримувати у важку хвилину», – сказала Ольга Волошина.

До цього закликав сумчан і голова обласної організації Конгресу української інтелігенції Віктор КАЗБАН, який нагадав про події, що відбувались на території школи № 8 під час нацистської окупації.

Із закликом до загалу ніколи не забувати часи лихоліття звернулися голова облдержадміністрації Микола КЛОЧКО, керівник громадського об’єднання азербайджанців «Гобустан» Мєхрібан САЛМАНОВА, представники ромської громади та ін.

Одразу після відкриття другої частини меморіального комплексу пам’яті жертв фашистської окупації «Свіча пам’яті» його освятило духовенство – представники кількох релігійних конфесій.

Хвилиною мовчання присутні віддали данину пам’яті усім безвинно замученим та закатованим нацистами.

За задумом авторів цього меморіального комплексу Володимира БИКОВА та Георгія ЦЕРЕТЕЛІ, список імен закатованих на території школи № 8 людей буде розширюватися, адже це питання, яке потребує копіткого підходу.

Принагідно автори наголосили, що аналогів цього Меморіального комплексу немає.