006.jpg

У перші вихідні дні вересня за сприяння міської влади та благодійників у Сумах традиційно відбудуться масові заходи до Дня визволення Сум від нацистських загарбників і Дня міста.

Про особливості цьогорічного святкування, програму та учасників на брифінгу 29 серпня розповіли начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА, начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ та директор Агенції промоції «Суми» Людмила ФЕСЕНКО.

Цьоріч святкування Дня визволення Сум від нацистських загарбників і Дня міста збіглись у часі. Кожного року до цих днів для жителів та гостей міста готують безліч цікавих заходів, і цей рік не буде винятком.

Начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА повідомила, що як завжди програму складали, враховуючи різні вподобання та вікові категорії, а триватиме відзначення протягом кількох вересневих днів.

Розпочнеться все 31 серпня відкриттям вже традиційної виставки сумських майстринь Валентини КОЗДРОВСЬКОЇ та Любові ЯРЦОВОЇ «Сумське мережево» у центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка.

Там же наступного дня, 1 вересня, вже традиційно відбудеться вшанування сумських подружь, які відзначають своє 50-річчя сімейного життя.

Як і раніше, святкові заходи з нагоди Дня міста відбудуться й окремо по мікрорайонах.

Ще цього дня стартує новий музичний проект «Сумський Джем», де музиканти зможуть показати себе у імпровізації.

2 вересня теж буде насиченим на події. Традиційно День міста розпочинається з привітань міським головою Олександром ЛИСЕНКОМ новонароджених немовлят та нових родин.

Опісля сумчани покладуть квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні до могил загиблих в зоні АТО, братської могили «Мати-Батьківщина», могили загиблих польських воїнів, а згодом зберуться біля Меморіального комплексу «Вічна Слава» на урочистий мітинг «Війна відгриміла та пам’ять жива».

На вул. Соборній цього дня відбудеться виставка світлин «Вивчаємо історію міста Суми. Площа Незалежності» і виставка-продаж робіт народних умільців, товаровиробників міста, образо-творчого та декоративно-ужиткового мистецтва та квітів, біля Альтанки – концерт духової музики та суспільно-творча акція «Найкращому місту – наша любов». Цього року вперше пройде парад муніципальної, військової техніки, байків, а потому їх можна буде оглянути на майдані Незалежності.

Вже другий рік на День міста в Сумах відбудеться Міжнародний фестиваль стендового моделювання – це виставка-конкурс «Stand Model Show».

Також збережуть і започатковану торік традицію проведення конкурсу «Кращий сумський кондитер», що має на меті визначення кращих майстрів-кондитерів закладів ресторанного господарства та навчальних закладів міста. Конкурс проводитиметься у двох вікових категоріях – кондитер (від 23 років і старше) і кондитер-початківець (до 23 років) – за такими номінаціями: «Рідне місто Суми», «Казковий світ або Моє дитинство», «Солодкі фантазії» і художня робота з пряникового тіста.

Як зазначив начальник відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Олег Дубицький, захід відбудеться у Покровському сквері, біля пам’ятника цукру, адже без цього продукту жодну солодку страву не зробити.
Вже подали заявки на участь у конкурсі одинадцять закладів ресторанного господарства та три професійно-технічні навчальні заклади.
«Партнери конкурсу будуть розігрувати різноманітні призи та подарунки як для учасників конкурсу, так і для всіх присутніх», – заінтригував посадовець.

А вже увечері можна буде отримати драйвові емоції на святковому концерті за участі гуртів «Dance Band», «Джазуні», «Авіатор», «Брати Гадюкіни» та яскравому фаєр-шоу.

Ще на сумчан чекає незвичайний арт-проект «Ніч міста», метою якого є створення позитивного іміджу міста. За словами директора Агенції промоції «Суми» Людмили Фесенко, завдяки участі в даному проекті у кожного учасника з’явиться можливість по-новому поглянути на історичні та архітектурні об’єкти Сум. Крім того, в рамках заходу передбачені особливі інсталяції, фестиваль урбаністичної літератури «Ми – Суми», проект польських митців інсталяція «Камера Обскура», перфоманс «Силуети музейного кварталу», музичний перфоманс «Повернення до лону праматері», вуличне театральне дійство «Вистава на двох» та багато-багато іншого.

У понеділок, 4 вересня, в Конгрес-центрі СумДУ глядачам і слухачам буде представлений соціально-мистецький проект «Чарівні сумчанки. Три пелюстки жіночості»». Ідея проекту полягає в тому, щоб засобами фотомистецтва розповісти про трьох жінок-сумчанок, в житті яких гармонійно реалізувалися три головні складові істинної жіночності – соціальна, материнська і космічна.

З кожним роком програма святкування стає все різноманітнішою і яскравішою. Приєднатися до щорічних святкувань, скоштувати смачні тістечка, прогулятися затишними вуличками, поринути в атмосферу свята та отримати позитивні емоції і живе спілкування зможе кожен охочий.

Разом з цим, у ці святкові дні сумчани та гості міста зможуть долучитися до активного відпочинку та спорту. У програмі святкування мотофестиваль «За цілісність та єдність України», чемпіонат міста з пейнтболу, фестиваль «Sumy Extreme Style», чемпіонат міста «Богатирські ігри», бліц-турнір з шахів, чемпіонат міста з міні-футболу, тенісу, веслування на байдарках та каное, кінного спорту та інше.

Програма відзначення