007.jpg

Відбулось засідання конкурсної комісії з визначення кращої ідеї пам’ятника Героям Майдану у місті Суми, під час якого автори презентували свої проекти.

Напередодні сумчани мали змогу побачити всі роботи, які надійшли на конкурс, у приміщенні центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка.

Загалом з урахуванням тих проектів, що були представлені раніше, було подано 16 робіт. Надійшли проекти від семи сумських учасників та одного київського скульптора – як фахівців так і просто небайдужих людей.

Голова конкурсної комісії, міський голова Олександр ЛИСЕНКО подякував авторам за активну участь у конкурсі.

«Всі проекти заслуговують на величезну увагу, всі автори робіт через свої представлені проекти гідно передали суть історичної події та емоцій українського народу. Цей пам’ятник потрібен сучасній і майбутній сумській громаді для гартування духу та виховання почуття людської гідності», – зазначив посадовець.

Оскільки проект пам’ятника розробляють, аби увічнити історичні події та вшанувати борців за права та свободи людей, учасників акцій протесту, які відбулися у грудні 2013 року – лютому 2014 року в Україні, очільник обласного центру висловив побажання, щоб у роботі, яка стане переможницею, увічнили Героя України, Почесного Громадян міста Суми Олексія Братушку. В іншому разі, переконаний міський голова, у майбутньому в Сумах обов’язково має з’явитись окрема контактна фігура загиблого Героя.

На думку ж батька загиблого сумчанина – Сергія БРАТУШКИ, котрий був присутній на засіданні конкурсної комісії, на пам’ятнику мають бути зазначені імена всіх 106 загиблих на Майдані.

Заслухавши авторів усіх проектів та обговоривши їхні роботи, члени журі вирішили знову зібратися у вівторок, 22 серпня, на закриту нараду, де кожен віддасть свій голос за один з представлених проектів.

Нагадаємо, на попередньому засіданні, 6 липня, журі не визначилося з ескізом сумського пам’ятника Героям Майдану тому, що експерти від громадськості віддали перевагу реалістичній скульптурі «майданівця», який втілює всіх учасників революційних подій, натомість представники професійних спілок (архітектори, художники) відзначили іншу образну роботу з рисами алегорії. А відтак, було прийнято рішення подовжити строк проведення конкурсу, щоб дати творчим колективам час на доопрацювання поданих проектів, а також прийняти нові роботи, якщо такі будуть.