006.jpg

До управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» з ознайомчим візитом завітали представники новоутворених об’єднань територіальних громад чотирьох областей.

Переймати досвід сумчан приїхали представники ОТГ Сумської (Миколаївської та Краснопільської громад), Полтавської, Херсонської та Запорізької областей.

Начальник управління Алла СТРИЖОВА розповіла гостям, як сумський ЦНАП торував свій шлях та познайомила з керівною командою управління.
Для представників територіальних громад повели екскурсію управлінням, показали, як його працівники взаємодіють між собою. Також гостей ознайомили з програмним забезпеченням, з яким працюють в управлінні, причому дали змогу особисто перевірити його в роботі.

Попри наявні досягнення, спираючись на підтримку міської влади та депутатського корпусу, керівництво ЦНАПу налаштоване й надалі удосконалювати його роботу.

Як повідомила заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА, в найближчій перспективі – видача у ЦНАПі ID-карток і закордонних паспортів. Почати надавати дану послугу планують уже в липні.

Візит представників новоутворених об’єднань територіальних громад до Сум відбувся в рамках програми проекту U-LEAD component 2 «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування». Мета навчання – створити сучасні ЦНАПи у новостворених ОТГ, аби їхні жителі отримували адміністративні послуги швидко та зручно, без корупційних ризиків і могли поширювати власний досвід на інші громади.

Окрім обміну досвідом між громадами та вивчення найкращих практик другий компонент програми U-LEAD допомагає громадам розробити нормативну документацію для ЦНАПу, обрати модель та визначити перелік послуг, що надаватимуться. Також сприяє у ремонті приміщень під розміщення центрів надання адміністративних послуг, закуповує для них меблі та обладнання, навчає персонал, залучає населення до процесу прийняття рішень на місцевому рівні та до контролю з боку громадян за цим процесом.

Програма U-LEAD component 2 «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування» реалізується в рамках програми U-LEAD та фінансується Європейським Союзом і його державами-членами – Данією, Естонією, Польщею та Швецією.