0010.jpg

Департамент соціального захисту населення інформує щодо сутності та причин поширення торгівлі людьми.

Серед причин, що сприяють виникненню та поширенню  торгівлі людьми, зокрема дітьми, в Україні вирізняються економічні (низький рівень заробітної плати та добробуту населення, високий рівень безробіття), політичні (низький рівень контролю за виконанням існуючих положень нормативно-законодавчої бази), психологічні (готовність до ризикованої поведінки, вікові психологічні особливості розвитку дитини), правові (посилення загальної криміналізації суспільства, недотримання існуючих законів), соціальні (гендерна дискримінація; порушення прав дитини, зокрема насильство та жорстоке поводження, експлуатація; наркотична чи алкогольна залежність батьків).

Торгівля дітьми як наслідок жорстокого поводження проявляється в ситуаціях, коли насильство та жорстоке поводження до дитини спонукають її йти з дому, прогулювати заняття в школі, шукати засоби для прожиття. Домашнє насильство змушує дитину шукати того, чого їй не вистачає у сім’ї, – уваги, любові, тепла, догляду, доброти, поваги, емоційної підтримки - поза її межами. Пошуки шляхів задоволення своїх базових потреб та компенсації їх нестачі наражають дитину на небезпеку потрапити в складні життєві обставини, в тому числі в ситуацію торгівлі дітьми. Діти, що потерпіли від торгівлі людьми,– це здебільшого особи віком від 13 до 18 років, переважно дівчата, вони найчастіше походять з неповних чи реструктурованих сімей, при цьому, скаржаться на насильство, що вчиняється стосовно них з боку нерідного батька.

Взаємозв’язок між торгівлею людьми і насильством, жорстоким поводженням став предметом міжнародного дослідження «Порушення прав жінок. Причина та наслідок торгівлі жінками». Дослідження дозволило зробити висновок, що домашнє насильство збільшує ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. На сьогоднішній день робота по протидії торгівлі людьми проводиться сотнями державних та громадських організацій з різних країн світу, які активізують свої зусилля для збільшення розуміння та обізнаності про всі форми насильства у співвітчизників.

Для допомоги тим, хто постраждали від торгівлі людьми за кордоном або в межах України, працюють телефони Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні), 527 (безкоштовно з мобільних телефонів в Україні), понеділок-п’ятниця – з 10:00 до 21:00, субота – з 10:00 до 18:00.