0010.jpg

У четвер, 16 лютого, в обласному центрі відбулося засідання координаційної ради з питань підприємництва, під час якої обговорили новації щодо перевірок роботодавців у 2017 році.

До спілкування також запросили представників ДПІ у м. Суми, Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, управління Держпраці у Сумській області та представників бізнес-кіл міста.

Про те, чого чекати сумським роботодавцям від планових та позапланових перевірок розповіла заступник начальника управління Держпраці у Сумській області Наталія АНТОНЕНКО.

Вона зосередила увагу присутніх на вимогах законодавства у сфері охорони праці та контролю за його дотриманням, а також на відповідальності, яку має нести кожен роботодавець за недопущення інспектора з праці до перевірки або створення перешкод для її проведення.

За словами Наталії Антоненко, за недопущення до проведення перевірки чи створення перешкод, виявлення порушень щодо фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків — у 100-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. З 1 січня поточного року ця сума складає 320 тис. грн. За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні доведеться сплатити штраф у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (з 1 січня це 9600 грн).

Окрім того, за порушення доведеться відповідати не лише посадовій особі, а й підприємству вцілому.

Присутні підприємці мали можливість поставити найбільш хвилюючі питання щодо процедури перевірок та про свої права під час них.
Керівник «Спілки підприємців, орендарів та власників Сумської області» Світлана ІЧЕНСЬКА наголосила, що навіть при наявності деяких недоліків у роботі підприємців не можна вживати одразу штрафні санкції, адже це суттєво негативно вплине на розвиток малого і середнього бізнесу.

Перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО, який очолює координаційну раду з питань розвитку підприємництва, зауважив, що необхідно й дотримуватися вимог законодавства та нормативно-правових актів у сфері охорони праці. Разом із тим запевнив, що міська влада завжди підтримувала й підтримуватиме малий та середній бізнес.