006.jpg

24 січня в. о. міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК відвідав школу № 5, аби разом із її керівництвом підписати енергетичну декларацію, згідно з якою навчальний заклад зобов'язується впровадити систему енергетичного менеджменту.

Директор школи Борис БОГОДУШКО розповів, що початок був покладений залученням до проекту «Школа Енергії», який реалізується Асоціацією «Енергоефективні міста України» за підтримки проекту «Створення енергетичних агентств в Україні». Він впроваджується компанією «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Тривалість проекту - з листопада 2016 до жовтня 2017 року.

Вчитель англійської мови Вікторія ЛОМАКА зазначила: «Метою цього проекту є зниження споживання енергоресурсів, а також познайомити якомога більше людей з прикладами того, як на побутовому рівні заощаджувати воду, тепло та інші ресурси».

Серед інших вимог проекту педагог назвала такі: провести енергомоніторинг у навчальному закладі та поінформувати про його результати шкільну громаду та інших зацікавлених осіб; користуватись отриманими результатами енергомоніторингу, пропонувати заходи зі зменшення енергоспоживання та подавати пропозиції на розгляд до управління освіти; розповсюджувати інформацію про енергетичну політику міста серед персоналу школи, учнів та їх батьків; формувати ощадне ставлення до енерговикористання серед учнів шляхом введення у навчальний процес тематичних уроків, проведення загальношкільних заходів та участі в міських Днях енергії; проводити міжшкільні заходи з метою поширення інформації щодо важливості енергоощадної поведінки та економії енергоресурсів, а також екологічних наслідків; ділитися своїм досвідом з іншими навчальними закладами.

Для розповсюдження інформації серед сумчан школярі створили інформаційні стенди в своєму навчальному закладі, центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка та спеціальну сторінку проекту в соціальній мережі Instagram.

В. о. міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан Пак після підписання енергетичної декларації відзначив, що кожен навчальний заклад міста повинен взяти собі за приклад такий підхід енергоощадливості, який наразі вже дає плоди у школі № 5.

«Це питання має подвійний сенс. Окрім того, що участь навчальних закладів у подібних заходах дозволить їм зекономити певну суму коштів, найбільше від того виграють самі вихованці. Адже вони вчяться дбайливо ставитися до використання води, тепла, не вмикати без необхідності світло. Діти, які сьогодні навчаються цьому у школах та дитсадках – це наше майбутнє», - наголосив Степан Пак.