004.jpg

У міській раді підбили підсумки впровадження у цьому році громадського (партиципаторного) бюджету.
Разом зібрались автори проектів, представники закладів, де працювали пункти для голосування, члени Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету. Зустріч провів секретар міської ради, голова Коордради Андрій БАРАНОВ.

Посадовець висловив щиру вдячність городянам, які подали проекти, за їхню небайдужість та активну громадську позицію. Він підкреслив, що така активність сумчан, яку вони продемонстрували під час подання своїх ініціатив та голосуванні на їхню підтримку, є дуже важливою та знаковою для розвитку громадянського суспільства в Сумах. Адже партиципаторне бюджетування, на переконання Андрія Баранова, це той механізм, який дозволяє мешканцям міста долучитися до розподілу бюджетних коштів та спільно змінювати місто на краще.

«Цей процес має бути максимально прозорим та відкритим, аби ми могли спільно реалізувати ваші проекти, і зробити своєрідний посил усім городянам, що все – у наших руках. Ми повинні зробити все можливе, аби реалізувати те, що сумчани мріють побачити у своїх дворах, мікрорайонах, місті в цілому. Тоді громада пересвідчиться, що за певний час можна буде посидіти у сквері, відпочити біля фонтану чи на березі озера на Дуровщині, тобто, коли ваші ініціативи втілюються у життя», – зазначив посадовець, звертаючись до загалу.

Він також поінформував, що у наступному році Суми оптимізують процес подачі, експертизи проектів та голосування, залучивши сучасні інформаційні технології. До того ж, у 2017 році сумчани матимуть можливість вже розподілити 6 млн. грн. на свої ідеї та проекти.

Планується, що на початку прийдешнього року відбудуться зустрічі з авторами та усіма зацікавленими сумчанами щодо організації реалізації проектів-переможців та підготовки оновлених «правил гри» громадського бюджету-2017. Городянам вже зараз пропонують подавати свої пропозиції та зауваження на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

За словами Андрія Баранова, до проектів, які знайшли значну підтримку серед сумчан, але не потрапили до числа переможців, влада ще повернеться: їх запропонують депутатам для реалізації за кошти міського бюджету при розподілі вільного залишку.

Поки кожен з авторів отримав корисний сувенір – унікальний тематичний календар на 2017 рік. А городяни, які подали проекти-переможці, ще й сертифікати за підписом міського голови, що підтверджують наміри влади реалізувати дані ініціативи.

Також цього дня відзначили установи та заклади, в яких працювали пункти для голосування, нагадаємо, що таких було 43. Вони отримали Подяки від міського голови.

Нагадаємо, з 59 допущених до вибору ініціатив, містяни підтримали 17 (10 локальних та 7 – загальноміських). На їх реалізацію в 2017 році передбачено 5 млн грн.: на загальноміські – 2 млн грн., на локальні – 3 млн грн.