002.jpg

З 16 липня відбулося суттєве спрощення процедури отримання статусу неприбутковості для громадських об’єднань. Кабінет Міністрів України ухвалив нові правила набуття ознаки неприбутковості для таких організацій.

Так, скасовано необхідність окремого візиту до податкової для подачі Реєстраційної заяви щодо отримання ознаки неприбутковості. Відповідну заяву можна подати одразу під час реєстрації організації чи установи (особисто реєстратору) або ж он-лайн.

Тепер не потрібно витрачати час на подання до податкової копій установчих документів. Податковий інспектор самостійно їх завантажує із сайту Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Розгляд Заяви скорочено з 30 до 14 календарних днів, а обсяг форми для заповнення зменшено в чотири рази. Тепер це одна сторінка.

Крім того, чітко визначено перелік неприбуткових установ та організацій, що можуть бути внесені до Реєстру, а також перелік вимог до змісту установчих документів та підстав для включення і виключення з нього. Вони викладені відповідно до Податкового кодексу.

Податквіці повинні до 16 вересня поінформувати ті неприбуткові установи та організації, яким необхідно привести установчі документи до нових вимог Податкового кодексу.

Водночас, Реєстр неприбуткових організацій стає публічним і доступним для всіх на сайті ДФС.

Нові правила вступили в дію 16 липня 2016 р. З набранням чинності Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій (постанова Кабміну від 13.07.2016р. №440).

Також нагадуємо, що всі неприбуткові установи та організації повинні до 1 січня 2017 р. переглянути і, у разі необхідності, привести свої установчі документи у відповідність до вимог, аби не бути виключеними з Реєстру неприбуткових організацій та установ та не сплачувати податок на прибуток з 1 січня 2017р.

У липні 2015 року було внесено зміни до Податкового кодексу України. Відповідно до підпункту 133.4.1. пункту 133.4. статті 133 Податкового кодексу України, неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

• утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

• установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

• установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

• внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.