005.jpg

У Сумах відбулась презентація проєкту «Sumy shelter» від молодіжної ініціативи «Суми майбутнього».

З деталями проєкту ознайомились перший заступник міського голови Артем КУЗНЕЦОВ, заступник міського голови Римма БИКОВА та начальник управління муніципальної безпеки Віталій ДЕЙНИЧЕНКО.

Як розповів один з авторів проєкту архітектор Ігор ТИТАРЕНКО, молодіжна ініціатива «Суми майбутнього» зацікавлена насамперед в архітектурному розвитку міста. Проте нині опікуються можливістю встановлення в Сумах модульних первинних укриттів.

«Ми розуміємо, що наразі безпека громадян – це основне питання. Тому хочемо долучитись до збільшення кількості захисних споруд, де у разі необхідності сумчани могли б знайти прихисток. Насамперед, ми робимо акцент на швидкодоступності таких укриттів», – розповів Ігор Титаренко.

За його словами, опитування, яке провела їхня молодіжна ініціатива, засвідчило, що попит на модульні укриття серед містян доволі великий, адже вони можуть захистити від ударної хвилі, уламків та стрілецької зброї. Тому розробили модульну конструкцію, яку можна встановлювати на зупинках, в густонаселених районах міста, поруч з торговельними центрами та в інших місцях, де в цьому буде потреба. Кожна така споруда розрахована на 12 – 15 осіб.

Розробляючи свою проєктну пропозицію, молодь ознайомилась з переліком наявних укриттів, досвідом інших міст, де встановлені подібні споруди, врахували вимоги ДСНС та навіть продумали, як ці конструкції можна буде використовувати по завершенню війни.

Разом з тим, для втілення проєкту у життя потрібно отримати відповідні дозволи та погодження від військових, державних органів, виготовити власне споруду та випробувати її.

Перший заступник міського голови Артем Кузнецов подякував молодим архітекторам за їхню ініціативу: «Дійсно, нині безпека – передусім. Маємо потребу в збільшенні кількості захисних споруд, зокрема, й мобільних. Тож будемо сприяти тому, аби розроблений вами проєкт був реалізований, адже мова йде про життя та здоров’я сумчан».
Принагідно посадовець наголосив, що естетична складова також є важливою. А отже треба враховувати зовнішній вигляд модульних укриттів та їх відповідність тій місцевості, де вони будуть розміщуватись.

Начальник управління муніципальної безпеки Віталій ДЕЙНИЧЕНКО зазначив, що підрозділ сприяє розробці проєкту, аби той спільними зусиллями трансформувався в цілісну концепцію. І надалі готові супроводжувати його разом з іншими службами.

У підсумку були визначені подальші кроки реалізації задуму. На черзі – консультації фахівців з проєктування та пошук можливого виробника модульних конструкцій.

Говоритимуть про підтримку такої ініціативи і на апаратній нараді при в. о. міського голови в понеділок.