Надрукувати
Перегляди: 545

Влада Сумської міської ТГ шукає шляхи розв’язання проблеми черг, що утворились при подачі документів на оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Така черга вже розтягнулася на кілька місяців. Тож, керівництво міської ради офіційно звернулось до Сумської міської військової адміністрації, оскільки йдеться про делеговані державою повноваження, отже, – у віданні МВА – з пропозицією щодо збільшення штатів адміністрації на чотири одиниці для виконання цих функцій. Поки що цим змушені займатися підрозділи міської ради.

Є проблема і з фінансуванням пільги на харчування в закладах освіти комунальної форми власності, право на яку мають діти з відповідним статусом. За попередніми підрахунками управління освіти і науки, на покриття відповідних потреб до кінця року необхідно додатково 22 млн грн.

Депутат міської ради Ірина ДЯДЕНКО вважає, що передбачивши пільги для тих, хто матиме цей статус, держава мала подбати про компенсаторний механізм. Можливо, шляхом спрямування громадам субвенції.

Також обранець звертається з проханням до батьків, які ще не віддають дітей до дитсадків, зачекати з оформленням статусу, аби дати можливість зробити це оперативніше тим, у кого вже є дошкільнята та школярі.

Нині на оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, щомісяця надходить до 1200 заяв. За орієнтовними підрахунками, право на такий статус має 44000 юних жителів громади, з яких 28000 – це школярі.