Надрукувати
Перегляди: 424

У Сумах відбулося перше засідання робочої групи з розробки Концепції інтегрованого розвитку Сумської міської територіальної громади.

Члени робочої групи під час зустрічі детально опрацювали вимоги до Технічного завдання на розробку Концепції. За результатами обговорення присутні затвердили Технічне завдання та комунікаційний план.

Концепція інтегрованого розвитку Сумської міської ТГ – це документ стратегічного планування, який визначить довгострокові, міждисциплінарні, просторові та соціально-економічні пріоритети розвитку території.

Він допоможе громаді у ідентифікації просторових пріоритетів розвитку території, узгодженні інтересів місцевого самоврядування, мешканців, підприємців та інших важливих стейкхолдерів, що ведуть або планують вести діяльність на її території. Він також сприятиме оцінці наявних руйнувань та створенню плану реагування на майбутні загрози, пов’язані з агресією рф проти України.

Крім того, концепція буде використана як вихідні дані для розроблення містобудівної документації, зокрема, Комплексного плану просторового розвитку території громади.

«Широкомасштабне вторгнення росії в Україну знизило можливості громад планувати своє майбутнє. Органи місцевого самоврядування з метою виживання були змушені переключитись на розв'язання тактичних задач тут і зараз. Сумська міська територіальна громада на другому році великої війни ухвалила рішення дослідити, як змінились різні сфери її життя та почати з урахуванням цих змін міркувати про своє середньострокове майбутнє, – наголосив головний експерт команди розробників Концепції Вадим ДЕНИСЕНКО. – Це планувальний інструмент. Він спершу препарує громаду і вивчає окремо різні сфери її життєдіяльності – від міського планування до охорони здоров’я та політики роботи з ВПО, щоб потім скласти їх назад і домовитись з мешканцями, як ці сфери мають узгоджено працювати найближчі 10 років».

Експерт також підкреслив, що важливою відмінністю концепції від звичних «стратегій розвитку» є те, що більшість проаналізованої інформації буде покладено на карту. Відповідно громада розумітиме, як різні сфери життя будуть узгоджуватися між собою в просторі. Це дозволить робити висновки: де на території громади сконцентровано забагато активностей, а де їх вочевидь бракує. Концепція покликана запропонувати більш рівномірний розвиток території громади в умовах війни та повоєнного відновлення.

Тож для такої важливої роботи обов’язковим є залучення мешканців, у тому числі підприємців, представників інших сфер, а отже – і активна комунікація з громадою.

Документ розроблятиме група експертів у співпраці з робочою групою та Сумською міською радою. Група експертів – це міждисциплінарна команда фахівців з різних галузей з досвідом роботи у сфері стратегічного розвитку громад: архітектори, планувальники, економісти, екологи, соціологи, інженери, експерти у сфері транспорту та мобільності, культури та спадщини, освіти, соціальної політики тощо. До експертної групи увійшли як представники сумської громади, так й експерти з інших міст.

Додамо, що робота над Концепцією інтегрованого розвитку триватиме протягом 2024 року.

Концепцію інтегрованого розвитку Сумської міської територіальної громади розробляє аналітичний центр Cedos у співпраці з консорціумом організацій бюро партисипативного планування «Cité» та архітектурним бюро «PSEL» та Сумською міською радою, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Проєкт впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.