005.jpg

Сумську громаду відібрали для участі в проєкті «Підтримка стабілізації та відновлення постраждалих від війни громад (прифронтових зон, районів, в які повертаються і які приймають ВПО)», який впроваджує ПРООН в Україні за фінансової підтримки уряду Королівства Нідерландів.

На зустрічі з представниками Сумської міської військової адміністрації, галузей освіти, соціального захисту населення, молодіжної політики, створеної при МВА Ради волонтерів, КУ «Центр учасників бойових дій» фахівчиня з мобілізації громад в Сумській області Ольга РЕЗНІЧЕНКО презентувала проєкт та дорожню карту реалізації ініціатив за напрямком «Громадська безпека та соціальна згуртованість».

Вона повідомила, що для участі в проєкті відібрано шість громад Сумщини. Учасників визначали спираючись на певні критерії ПРООН, а також на думку громади, яку вивчали шляхом проведення відповідного опитування. Проєкт реалізовуватиметься за кількома напрямками, одним з яких є підтримка ветеранської спільноти.

Ключовою метою є підвищення спроможності громад через підсилення громадської участі та мобілізація зусиль для відновлення постраждалих від війни територій, створення належного підґрунтя та умов для повернення та стабілізації життя населення насамперед для реінтеграції ветеранів/нок та членів їхніх родин, а також для підвищення активності та залучення молоді до процесів відновлення громад.

«Якщо міжнародні організації, зокрема ПРООН, зможуть бути корисними на етапі посилення роботи громад – це плюс. Але найперше громада має бути зацікавлена в тому, щоб процеси відновлення, розвитку, розв’язання проблем проходили з мобілізацією та залученням власного ресурсу. Якщо громада цього разу продемонструє свою спроможність гуртуватись навколо ідеї та заради ідеї, донори охочіше заходитимуть із більш глобальними проєктами», – зазначила Ольга Резніченко.

Радник начальника Сумської МВА Олена ФРОЛКОВА подякувала ПРООН за підтримку сумчан та запевнила, що керівництво МВА всебічно сприятиме реалізації проєкту, який у підсумку сприятиме посиленню громадської безпеки та соціальної згуртованості.

«Є багато донорів, проєктів, які з певних причин не доходять до Сумської області, тому міська військова адміністрація відкрита до пропозицій і дає можливість структурним підрозділам відповідних напрямків долучатись до програм і проєктів, спрямованих на підтримку та розвиток громади», – зауважила вона.

У громаді створять робочу групу, яка здійснюватиме супровід проєкту та сприятиме його реалізації. До її складу увійдуть зокрема представники влади, громадського сектору.