003.jpg

У міській раді відбулось засідання робочої групи з розробки проєкту Статуту Сумської міської територіальної громади.

Начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО та його заступниця Ольга БОЙКО представили присутнім оновлений документ, який спирається на попередні напрацювання та враховує подані членами робочої групи та структурними підрозділами міської ради пропозиції.

Над його адаптацією і узагальненням пропозицій працювали фахівці правового управління та управління суспільних комунікацій у партнерстві з експертами з громадської участі Офісу Ради Європи в Україні Максимом ЛАЦИБОЮ та Максимом ЛУКІНЮКОМ.

За висновком експертів Ради Європи, проєкт збалансований, прогресивний та актуалізований з врахуванням законодавчих новацій, які стосуються місцевого самоврядування, громадської участі. Статут закріплює та адаптує до місцевого досвіду інструменти і форми участі мешканців у розв'язанні питань місцевого значення, механізми співпраці влади та громади, громадського контролю, реалізації прав та обов’язків мешканців громади. У ньому також враховані безпекові реалії, соціальна підтримка захисників України, внутрішньо переміщених осіб.

Оновлено структуру документа, зокрема, додані окремими додатками положення, які регламентують застосування інструментів громадської участі, зокрема, щодо роботи з петиціями, проведення публічних консультацій, загальних зборів громадян, подання місцевих ініціатив та інші. Частина з таких положень діяла у нашій громаді й раніше, але нині вони актуалізовані відповідно до кращих практик та законодавчих новацій, а також додані нові. А як частина Статуту, вони закріплять форми участі жителів громади у розв'язанні питань місцевого значення та її розвитку.

Кожен з присутніх мав можливість висловити свою точку зору щодо запропонованого документа. В цілому робоча група дійшла згоди, що проведено ґрунтовну роботу і проєкт готовий до подальшого обов’язкового громадського обговорення, і спільне завдання - зробити цей процес максимально публічним та доступним.

Тож вирішили провести протягом місяця, з 15 січня по 15 лютого, громадське обговорення документа, аби жителі громади мали можливість ознайомитися з основними його положеннями та надати свої пропозиції. Після їх опрацювання остаточний варіант проєкту Статуту направлять на розгляд депутатських комісій. А остаточно затвердити документ мають депутати міської ради.