005.jpg

Центр громадського здоров’я нагадує, як уберегтися від переохолодження під час морозів.

Необхідно обирати багатошаровий та просторий одяг з натуральних чи спеціальних матеріалів. Зимовий одяг в ідеалі має складатися з трьох шарів: білизни (спіднє, колготки, шкарпетки, термобілизна), середнього шару (светр, кофта) та верхнього одягу (куртка, штани, шарф, шапка й рукавички). Кінцівки й голова мають бути закритими, адже через долоні й голову втрачається багато тепла. Взуття має бути з товстою підошвою.

Не варто носити металеві прикраси. Метал швидко охолоджується, тому його контакт зі шкірою може призводити до обмороження деяких ділянок шкіри або холодових травм.

Щоб не змерзнути, треба рухатися. Можна підстрибувати, ходити на місці, зробити кілька простих вправ. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже, й зігрітися.

Вирушаючи морозної погоди на прогулянку, слід подбати про напій, який зігріє. Алкоголь не зігріває. Вживання алкогольних напоїв створює ілюзію тепла й водночас призводить до його втрати.

Перед виходом на вулицю необхідно поїсти. Аби підтримувати нормальну температуру тіла взимку, організм потребує більше енергії, а поповнити її можна, споживаючи поживну й теплу їжу.

У випадку появи відчуття печіння на шкірі треба шукати, де зігрітися. Сильне почервоніння та печіння шкіри може бути ознакою обмороження.