007.jpg

У Сумах відкрили Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства, за моделлю «Барнахус»

У заході взяли участь заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр БАНЧУК, директор Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла ТАРАСЮК, керівник проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі ПХАМ, керівник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора Юлія УСЕНКО, керівництво Сум та області, правоохоронних органів та інших відомств, що опікуються захистом прав дітей.

Створення Центру обумлено гостротою проблеми насильства над дітьми. За словами начальника Сумської ОВА Володимира АРТЮХА, на початок 2023 на обліку перебувала 81 дитина, з яких 20 зазнали фізичного насильства та 61 – психологічного.

«Барнахус» – це місце, де працює багатопрофільна команда, до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб у справах дітей, а також медичні працівники, працівники сфери захисту психічного здоров’я. Вони допомагають забезпечити дітям, які стали жертвами та свідкам насильства, ефективний захист, послуги та правосуддя. Завдання Центру – створити дружні до дитини умови у процесі здійснення правосуддя.

При сумському Центрі є чотири кімнати: захисту дітей, кримінального розслідування та судового провадження, медичного огляду та лікування, обстеження та лікування психічного здоров’я.

Начальник Сумської МВА Олексій ДРОЗДЕНКО відзначив важливість створення такого, адже внаслідок військової агресії рф потерпає все більше дітей.

Нагадаємо, Офіс Генпрокурора у співпраці з Мінʼюстом проводить роботу з впровадження у практичну діяльність проєкту «Модель Барнахус в Україні». Він імплементується Українською фундацією громадського здоров’я, за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Аналогічні центри вже відкрили у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Чернівецькій, Полтавській областях та Києві.