007.jpg

У Сумах відбулось засідання координаційної ради з питань сімейної та гендерної політики, протидії домашньому насильству.

До участі у заході долучились начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій ДРОЗДЕНКО, профільний заступник очільника Сумської міської ТГ Віра МОТРЕЧКО, секретар Сумської міської ради Артем КОБЗАР, керівники та представники усіх структур, відповідальних за соціальний напрямок, а також поліція.

Начальник Сумської міської військової адміністрації наголосив, що такі розширені заходи вкрай необхідні, аби спільно діяти в напрямку запобігання та протидії домашньому насильству, адже на фоні стресу кількість випадків цього ганебного явища зростає.

«Вже майже два роки ми живемо в умовах агресії. І, на жаль, проявляється вона не тільки на фронті, але й серед цивільних. Мова йде і про домашнє насильство, і про насильство за ознакою статі. Таких випадків реєструється дедалі більше. Тож, треба посилювати роботу з протидії цьому явищу, напрацювати превентивний механізм. Впевнений, що досвіду та професіоналізму для цього вистачить кожному з присутніх тут», – сказав Олексій Дрозденко.
Заступник очільника Сумської міської ТГ Віра Мотречко додала, що в сумській громаді вже зроблено чимало як у плані просвітництва, так і реагування. Зокрема, в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» структурні підрозділи міської ради, заклади освіти, культури та охорони здоров’я, державні установи та громадські організації проводили онлайн-обговорення, опитування, виставки-діалоги, лекції, тренінги, брифінги, відеолекторії, семінари, інформаційні та просвітницькі години.

«Окрім того, що соціальні служби та поліція працюють з постраждалими та кривдниками, триває співпраця з громадськими організаціями щодо запобігання випадкам насильства. Зокрема, мова йде про забезпечення захисту соціальних прав, надання реабілітаційної, морально-психологічної допомоги, правової підтримки постраждалим», – повідомила Віра Мотречко.

Під час засідання детально говорили про систему запобігання та протидії домашньому насильству в Сумській міській ТГ, виконання повноважень Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на території громади, повноваження управління «Служба у справах дітей» у сфері запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей, діяльність безпечного простору для жінок та дівчат «ВІЛЬНА» у Сумах в рамках програми протидії гендерно-зумовленому насильству в Україні, а також про спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Начальник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко та регіональний координатор БФ «Рокада» в Сумській області Валентина ІГНАТУША підписали Меморандум про співпрацю та партнерство.