004.jpg

Асоціація міст України звернулася до Комітету ВРУ з питань бюджету та до Міністерства фінансів України щодо необхідності здійснення перерахунку індексів податкоспроможності місцевих бюджетів на 2023 рік та, відповідно, обсягів базової та реверсної дотацій у розрізі кожного місцевого бюджету.

У липні Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX. Цей Закон, серед іншого, вилучає з місцевих бюджетів 100% обсягу надходжень податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу вже з 1 жовтня 2023 року.

Через це місцеві бюджети втрачають у поточному році 25,8 млрд грн.

«Для усунення розбалансування та погіршення індексів податкоспроможності місцевих бюджетів, згідно із статтею 100 Бюджетного кодексу України має бути здійснено перерахунок індексів податкоспроможності місцевих бюджетів та, відповідно, перегляд обсягів базової та реверсної дотацій у розрізі кожного місцевого бюджету», – підсумовують в АМУ.