0010.jpg

Департамент соціального захисту населення інформує про підсумки щорічної акції «16 днів проти насильства», яка тривала в Сумах з 25 листопада по 10 грудня.

Протягом цього часу усі структурні підрозділи міської ради, заклади освіти, культури та охорони здоров’я, державні установи та громадські організації долучались до проведення онлайн обговорень, опитувань, виставок-діалогів, лекцій, тренінгів, брифінгів, відеолекторів, семінарів, інформаційних та просвітницьких годин. Загалом відбулось 56 просвітницько-профілактичних заходів, спрямованих на попередження ризиків потрапляння у рабство, навчання протидії домашньому насильству та торгівлі людьми. На вулицях Сум розміщувались постери соціальних сюжетів із зазначеної тематики у вигляді сітілайтів.

У співпраці з міжнародними організаціями UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення «Міста та громади вільні від домашнього насильства» успішно реалізовано інформаційний проєкт із протидії насильству «Кроки до допомоги», що розміщений в міському парку.

Також у департаменті соціального захисту населення повідомляють, що цьогоріч структурний підрозділ отримав 905 повідомлень про домашнє насильство. Найбільше від нього страждають жінки (82%). Із загальної кількості сімей, де відбулося домашнє насильство, 464 отримують соціальні послуги в Сумському міському центрі соціальних служб, 10 осіб знайшли тимчасовий прихисток у Центрі матері та дитини.

Фахівці департаменту наголошують, що протидія насильству лишається актуальною темою та потребує широкої просвітницької роботи. Насильство обумовлено низкою соціальних викликів. І щоб подолати його, необхідно позбутися стереотипного мислення, не замовчувати проблему і не бояться суспільного осуду.

На сьогодні є багато сервісів, які надають допомогу постраждалим від насильства.