002.jpg

У Конгрес-центрі СумДУ відбувся «круглий стіл» щодо механізму надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Захід організували за ініціативи Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Тетяни МИРОНЕНКО та Приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини міста Суми, яку представляла Наталія ЄСІНА.

До обговорення вищезгаданого питання долучились представники управління «Служба у справах дітей», відділу соціальної роботи міського центру соціальних служб, а також обласного керівництва, яке опікується соціальним напрямком.
За словами заступника директора – начальника відділу соціальної роботи міського центру соціальних служб Оксани ШТОГРИН, наразі населення повністю дезінформоване щодо статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

«З різних соціальних мереж людям обіцяють грошові виплати, які передбачені цим статусом, та низку інших соціальних гарантій. У зв’язку з цим охочих подати заяву надзвичайно багато. Біля дверей Центру створюються великі черги, але його нечисленний штат не в змозі прийняти усіх одномоментно», – сказала Оксана Штогрин.
На сьогодні у Центрі зареєстровано близько 1000 заяв щодо надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів. Кожна така заява складається з 11 аркушів, заповнення яких займає тривалий час. Це також сприяє утворенню черги.

Про те, що такі ж проблеми існують в різних містах України розповіла координаторка інформаційно-просвітнього напряму роботи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми Наталія Єсіна.

«Усі, хто дотичний до приймання заяв та подальшої роботи з ними, підтримує зміну цього формату. Кожне місто просить змінити підхід до оформлення документів, а особливо анкети потреб. Найперше – вона має бути меншою, аби не створювати бюрократії», – зауважила Наталія Єсіна.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Тетяна Мироненко звернулася з проханням до присутніх узагальнити усі напрацювання під час «круглого столу», які спрямують до органів центральної влади, аби зробити доступнішою процедуру приймання документів для надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.