002.jpg

У п'ятницю, 20 жовтня пішов з життя Олексій Кузьменко – директор Сумської дитячої художньої школи імені М. Г. Лисенка, заслужений працівник культури України, художник, графік, педагог, дослідник, громадський діяч.

Виконавчий комітет Сумської міської ради, депутатський корпус, колектив відділу культури, дитячої художньої школи ім. М. Г. Лисенка, керівники мистецьких закладів та працівники галузі висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Олексія Кузьменка.

Прощання з ним відбудеться в суботу, 21 жовтня, об 11:00 у Свято-Троїцькому соборі (вул. Троїцька, 34).

Олексій Кузьменко понад 50 років свого життя присвятив самовідданій роботі в галузі культури, розвиваючи національні мистецькі традиції, дбаючи про духовність суспільства та популяризуючи художню спадщину України у світовому культурному просторі. Він також був відомий своєю активною патріотичною громадською позицією. 

Свого часу він працював в обласному науково-методичному центрі народної творчості, директором Центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Спільнота» при товаристві «Феліцитас» та майже 20 років очолював дитячу художню школу, якій за його ініціативи присвоїли ім’я Михайла Лисенка.

За керівництва Олексія Кузьменка школа стала лідером серед художніх навчальних закладів, контингент учнів зростав з кожним роком, все більше дітей закохувались в мистецтво та обирали своєю професією. Він розширював зв'язки з мистецькими закладами інших країн, зокрема, Польщі.

Також, завдяки його зусиллям в Сумах проводиться єдиний в Україні конкурс юних скульпторів імені Лисенка.

Все своє життя Олексій Кузьменко перебував у вирії мистецько-культурних подій, не лише у нашому місті, а й в Україні, та за її межами, був постійним учасником, а потім і співорганізатором різноманітних творчих проєктів, виставок, симпозіумів, конгресів.

Його мистецький шлях запам’ятається багатьма напрацюваннями в галузі друкованої станкової графіки, історико-мистецькими дослідженнями в галузі образотворчого мистецтва, його наукові статті друкувалися в різноманітних мистецьких виданнях України та за кордоном.

І в час вторгнення російської федерації він продовжував активну громадську діяльність в ім’я Перемоги України. Влітку цього року в Любліні (Польща) відбулась виставка патріотичних робіт учнів дитячої художньої школи.