007.jpg

У Сумах відбулось засідання Координаційної ради з питань сімейної політики, протидії домашньому насильству при виконавчому комітеті.

До обговорення долучились заступник очільника Сумської міської територіальної громади Віра МОТРЕЧКО, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Тетяна МИРОНЕНКО, а також керівники та представники структур громади, які відповідають за соціальний напрямок.

На початку зустрічі Тетяна Мироненко розповіла про роботу з постраждалими внаслідок домашнього насильства, кількість яких у зв’язку з бойовими діями, на жаль, тільки зростає.

«Найперше ми маємо подбати про дітей. В умовах війни вкрай необхідно забезпечити їм нормальні умови для розвитку. Для цього здійснюються виїзди туди, де є потреба в наданні соціальних, юридичних, а часом і гуманітарних послуг. Наша область є прикордонною, але та її частина, де відносно спокійно, має стати прихистком для людей, а найголовніше дітей, які зазнали насилля в сім’ї», – сказала представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області.

Заступник очільника громади Віра Мотречко, додала, що з метою зменшення випадків насильства в родині, Сумська міська ТГ активно долучається до реалізації проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства».

Останній спрямований на посилення спроможності та ролі муніципалітетів у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

«Зараз в Україну заходить багато проєктів, спрямованих на захист та підтримку наших громадян, зокрема і тих, хто постраждав від домашнього насильства. Тож, беремо в них активну участь, навчаємо наших фахівців більш ефективно працювати з тими, хто зазнав фізичної чи моральної травми в родині. Це цілий комплекс роботи, до якої долучаються працівники соціальної галузі, охорони здоров’я, освіти, правоохоронних органів», – зауважила Віра Мотречко.

Задля більш широкого інформування населення щодо протидії домашньому насильству сумська громада приєднається до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка триватиме з 25 листопада по 10 грудня, в межах якої проходитимуть онлайн-обговорення, опитування, виставки-діалоги, лекції, бесіди, тренінги, відеолекторії, семінари, а також низка інших заходів, спрямованих на підвищення обізнаності громадян щодо ризиків потрапляння у ситуацію домашнього насильства, торгівлі людьми та шляхів її вирішення. Перераховані вище заходи проводитимуться на базі закладів освіти та медицини, а також культури.

З цією метою керівники профільних напрямків під час засідання Координаційної ради отримали завдання до кінця поточного місяця надати пропозиції щодо заходів з популяризації сімейних цінностей, протидії домашньому насильству та торгівлі людьми.