002.jpg

Містянам пропонують ознайомитися з антивоєнним проєктом «Патріотичний АРТплакат» у стилістиці традиційних українських розписів, до якого долучилися й сумчани.

Сорок третя робота має назву «Пісня про Перемогу», присвячується ВДОВАМ ГЕРОЇВ війни. Автор – Лідія ОРЕЛ (м. Полтава), викладач вищої кваліфікаційної категорії, викладач-методист Полтавської дитячої художньої школи, член Полтавського обласного осередку спілки майстрів народного мистецтва України, майстриня декоративного розпису і писанкарства.

«Вони заново вчаться спочатку дихати, а згодом - жити без НЬОГО. Зранені і спустошені, обпечені гарячим подихом біди і жорстокої смерті. Під повіками у них – солоне море, а серце у грудях палке і гаряче. Чорна хустка - символ жалоби, і, водночас, символ землі. Червоні квіти – кров наших захисників, пролита за рідну землю, Батьківщину. Кров проростає квітами з чорної землі, заквітчує її, дарує надію на мир, відродження України. Небесне воїнство ціною власного життя рятує Україну, свою родину. Як не гірко їм зараз, але на плечі вдів лягає обов'язок жити, ростити дітей, відбудувати все зруйноване, відстояти свою мову, культуру, свою державу. Обійняти, як Янгол, своїми крилами. В ім'я свого РОДУ»

Нагадаємо, проєкт запровадила просвітницька платформа UA.HERITAGE у партнерстві з Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва. Роботи для проєкту надали українські художники та майстри народних декоративних розписів, які розробили актуальні патріотичні, саркастичні чи трагічні образи, щоб розповідати світу про війну в Україні та пишатися нацією Героїв.