001.jpg

Містянам пропонують ознайомитися з антивоєнним проєктом «Патріотичний АРТплакат» у стилістиці традиційних українських розписів, до якого долучилися й сумчани.

Восьма робота має назву «Бавовнятко» (Миколаївський розпис, 2022). Автор – Марія ГОРДІЄНКО (Дніпропетровська область, м. Новомосковськ) - народна майстриня з миколаївського розпису.

«Взагалі, дослідники нашого краю знають, що Миколаївський розпис – це завжди зелене тло, завжди чисті кольори, без перехідних мазків, і, звісно ж, тільки рослинні орнаменти, без сюжетів і анімалістики. І коли відтворюється розпис зі старовинної скрині - змінювати нічого не можна, адже кожен символ сакральний і кожна квітка і колір щось означають. Але у даній роботі я спробувала відійти від канонів і створити власну авторську композицію з елементами Миколаївського розпису. Мені дуже сподобався такий персонаж, як Бавовнятко. Він має милий вигляд, але нещадний до ворогів. У мене з'явилася ідея намалювати у миколаївському розписі саме його. А тло замість зеленого - біле, саме тому, що Бавовнятко асоціюється в мене з цим кольором. Ну і, відверто кажучи, мені було цікаво подивитися, як виглядатимуть миколаївські візерунки на світлому тлі».

Нагадаємо, проєкт запровадила просвітницька платформа UA.HERITAGE у партнерстві з Національним музеєм українського народного декоративного мистецтва. Роботи для проєкту надали українські художники та майстри народних декоративних розписів, які розробили актуальні патріотичні, саркастичні чи трагічні образи, щоб розповідати світу про війну в Україні та пишатися нацією Героїв.