0010.jpg

У Сумах продовжується робота з надання допомоги мешканцям громади, які постраждали внаслідок ракетного удару 29 липня.

Про роботу штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та про надання постраждалим містянам соціальної допомоги під час брифінгу Керівник робіт із ліквідації наслідків НС – керуючий справами виконавчого комітету Юлія ПАВЛИК та перший заступник директора департаменту соціального захисту населення Світлана МАРИНЧЕНКО.

За словами Юлії Павлик, постраждалі, які були госпіталізовані, наразі вже всі виписані з лікарні. Двоє сумчан загинуло.

Руйнувань зазнав навчальний корпус ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» та прибудова до нього (перехід між центральним корпусом та навчальними майстернями). Окрім того, було пошкоджено центральний корпус цього навчального закладу, будівля навчальної майстерні, перехід між ними, будівлі гаражів та овочесховище, три гуртожитки, шість багатоповерхівок, храм Стрітення Господнього, ДНЗ «Золотий ключик» та ДНЗ «Джерельце», приватний будинок, три корпуси суб’єкту господарювання та навчальний корпус ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг». Зазнали пошкоджень і дев’ять багатоквартирних будинків по вул. Ковпака та просп. Перемоги. Там у квартирах вибиті вікна (167 одиниць), пошкоджені балкони (56 одиниць) та вікна на сходових клітинах (35 одиниць).

Юлія Павлик зауважила: «На місці надзвичайної події негайно розгорнув свою роботу мобільний штаб, де надавали допомогу усім, хто її потребував. Визначалися розміри збитків, яких зазнали постраждалі, і складалися відповідні акти. Ми відкрили матеріальний резерв бюджету для ліквідації цих пошкоджень».

Перший заступник директора департаменту соціального захисту населення Світлана Маринченко повідомила, що 17 людям, чиї помешкання постраждали від ракетної атаки, надали тимчасове житло. Усіх постраждалих забезпечили харчовими продуктами, засобами гігієни, одягом, ковдрами. Поза тим 28 дітей (віком від 0 до 12 років) з постраждалих домогосподарств отримали в департаменті комплект зимового одягу (куртки, штани, светр, термобілизна, шапка, шарф, рукавички носки, взуття) та ковдри. Гуманітарна місія «Проліска» надала допомогу 117 родинам від UNHCR Ukraine – Агентство ООН у справах біженців в Україні). Вони також отримали взуття, одяг та набори гігієни. На сьогодні продовжується видача продуктових наборів від ГО «Мереживо».

Також Світлана Маринченко зауважила, що департамент проводить роботу з сім’ями загиблих щодо виплати одноразової матеріальної допомоги в розмірі 250 тис. грн. Одна родина ці кошти вже отримала. За час роботи штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації працівники ЦНАПу проконсультували заявників щодо внесення відомостей про пошкоджене майна до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, подачі заяв про пошкоджене майно в ДП «Дія» за програмою «єВідновлення».

Від понеділка, 14 серпня, мешканців, чиє житло було пошкоджено, приймають безпосередньо у відповідних структурних підрозділах – департаменті соціального захисту населення та ЦНАПі.