004.jpg

КП «Чисте місто» за останній рік закрило всі боргові зобов’язання по майданчику для складування рослинних відходів та налагодило його ефективну роботу.

Насамперед підприємство створило максимально дієвий механізм взаємовідносин з тими, хто вивозить відходи на «зелений полігон». Для кращої логістики поліпшили під’їзди до майданчика. Виконали заходи з протипожежної безпеки. У підсумку – закрили наявні по об’єкту борги і він почав приносити хоч і невеликий, але прибуток.

«Ситуація змінилася на краще. Ведеться суворий облік прийнятого, на майданчику є цілодобова охорона, за рік не було пожеж. Це заслуга керівника, адже якщо його попередники думали про те, щоб отримати кошти з бюджету, то він постійно співпрацює з підприємствами, укладає договори, і «зелений полігон» приносить прибуток», – зазначив директор департаменту інфраструктури міста Олександр ЖУРБА.

Ставку зробили на переробку, а не захоронення. Торік на майданчику запровадили компостування. Окремо – листя та трави, окремо – гілля та деревини. Надалі планують задіяти в цьому процесі каліфорнійських хробаків, яких зголосився надати один із підприємців. У планах – налагодити збут компосту. Працюють і над запровадженням повного циклу переробки усіх видів рослинних відходів. Гілля наразі подрібнюють, коли матимуть обладнання для виробництва тріски – робитимуть її. Деревина йде на дрова, які мають намір продавати з кінця серпня. Попередньо порахували, що їхня продукція буде дешевшою, ніж в інших продавців.

Паралельно з основним видом діяльності, пропонують суміжні послуги: викошування трави, спилювання гілок.

«На «зеленому полігоні» покращили якість послуг, безпеку та логістику. Прагнемо, щоб підприємство мало дохід не лише від того, що йому привозять рослинні відходи, бо цього недостатньо для повноцінного функціонування, а й отримувало прибуток», – сказав директор КП «Чисте місто» Олексій ЛЕГКИЙ.

Серед задумів керівника підприємства – за допомогою спеціальної техніки відібрати з куп землі, що є на території майданчика, зайве: будівельне та інше сміття, яке з’явилося тут у попередні роки.