0012.jpg

Депутати міської ради під час позачергової сесії погодили виділення 10 млн грн на облаштування 100 дотаткових приміщень у багатоквартирних будинках, визначених придатними для функціонування в якості укриттів.

Обранці внесли зміни до рішення СМР від 27 жовтня 2021 року № 2001- МР «Про цільову програму захисту населення і території Сумської МТГ від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру на 2022-2024 роки». Згідно з ним, на проведення ремонтних робіт у найпростіших укриттях і придбання предметів, матеріалів та обладнання для них виділили 10 млн грн (близько 100 тис. грн на будинок). Відповідні пропозиції були розглянуті на планово-бюджетній комісії.

До цього працівники ДСНС провели обстеження вказаних об’єктів і надали свої висновки щодо можливості використання їх як найпростіших укриттів.

«Сьогодні разом із депутатами прийняли важливе рішення по облаштуванню найпростіших об’єктів укриття у підвальних приміщеннях багатоповерхівок. Ми плануємо зробити ще 100 таких захисних споруд у житлових будинках Сум, щоб містяни мали змогу швидко дістатися до безпечних місць під час повітряних тривог, – зазначив очільник Сумської міської ТГ Олександр ЛИСЕНКО. – Ремонтувати ці приміщення будемо згідно з вимогами: вони будуть облаштовані туалетом, водовідведенням, водопостачанням, вентиляцією, місцями для сидіння, окремим входом. Наша головна задача сьогодні – збільшувати ємність об’єктів укриття в Сумах».

За словами очільника, лише за минулий тиждень в обласному центрі вже збільшено ємність укриттів на 12 тисяч місць, а до початку 2024 року ця цифра має зрости до 100 тисяч. Наразі активно тривають роботи з розчищення підвальних приміщень і пошуку нових об’єктів для використання їх у якості захисних споруд.

«Ми вимагаємо від приватних підприємців, деяких державних структур, щоб вони теж ремонтували свої підвальні приміщення. Звертаюся також до всіх сумчан: якщо ви знаєте про великі об’єкти, які можуть використовуватися як укриття, інформуйте нас про це – пишіть звернення. Будемо ремонтувати, переобладнувати, щоб сумчани мали більше місць для безпечного перебування під час повітряних тривог», – наголосив Олександр Лисенко.