0012.jpg

3 червня у парку культури та відпочинку імені І. М. Кожедуба відбулися щорічні змагання санітарних постів, участь у яких беруть всі бажаючі підприємства, установи та організації.
Мета таких заходів – відпрацювання практичних навичок у наданні домедичної допомоги потерпілим, екстреної евакуації та освоєння методів транспортування постраждалих з різними видами травм.

Цього року бажання позмагатися у майстерності цивільного захисту, пошуку та порятунку потерпілих виявили 16 команд. Серед них: СумДУ, філія ПАТ «ДПЗКУ» Сумський КХП», КП «Міськводоканал», СумДПУ ім. Макаренка, ТОВ «Сумитеплоенерго», КП «Електроавтотранс», Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії ім. М. С. Щепкіна», АТ «Сумський завод «Насосенергомаш», Інститут прикладної фізики НАН України, ПАТ «Сумихімпром» (дві команди), ПАТ «Сумське НВО» (три команди), Сумська дирекція УДППЗ «Укрпошта», станція Суми «Сумська дирекція залізничних перевезень».

Та перш ніж розпочати змагання перед учасниками виступили волонтери, які надавали медичну допомогу постраждалим у зоні проведення АТО. Вони провели детальний інструктаж з надання першої медичної допомоги пораненим та наочно продемонстрували, яким чином використовувати ту чи іншу річ із персональної аптечки постраждалого.

Потому команди методом жеребкування визначили черговість своєї участі у кожному із семи завдань. Учасникам потрібно було якнайшвидше продемонструвати алгоритм дій при наданні домедичної допомоги постраждалому, який, за легендою, знаходиться в стані клінічної смерті; показати навички та узгодженість дій при евакуації постраждалих з небезпечного місця за допомогою табельних та підручних засобів, при проведенні іммобілізації переломів різних частин тіла та інше.

Всі завдання кожна команда намагалася виконувати швидко, аби не втрачати дорогоцінний час, після того треба було відповісти на уточнюючі запитання суддів. Як тільки команда дізнавалася свій результат тестування в кожному окремому секторі, вона рушала до наступного.

Близько двох годин змагань і ось настав час оголошення переможців. Ними цього річ стали: ПАТ «Сумське НВО» (I місце), ПАТ «Сумихімпром» (II місце), АТ «Сумський завод «Насосенергомаш» та станція Суми «Сумська дирекція залізничних перевезень» (III місце).

Із заслуженою перемогою найкращі санітарні пости привітав заступник міського голови Степан ПАК: «Сьогодні мені особливо приємно вручати нагороди тим, хто вміє швидко та професійно надати медичну допомогу. Адже медична галузь – це, певно, чи не найголовніша серед усіх. Саме від того, наскільки кваліфіковано та оперативно потерпілий отримає медичну допомогу, буде залежати його життя. А вчасна домедична допомога – це запорука порятунку постраждалих. Тому дякую вам, що ви володієте цими навичками, не губитесь в екстрених ситуаціях і в разі необхідності завжди зможете зорієнтуватися».