0010.jpg

3 червня заступник міського голови, голова призовної комісії Степан ПАК та в.о. військового комісара Сумського міського об’єднаного військового комісаріату Вадим ЄВТУШЕНКО під час брифінгу розказали про переваги строкової служби в Збройних Силах України та про відповідальність за ухилення від неї.


За словами Степана Пака, з 5 травня до 30 червня поточного року серед сумчан триває весняний призов на строкову службу. Призовники мають самі з’явитися до військкомату. У разі неявки – передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Нині на службу в ЗСУ відправлено 22 сумчан. В місті налічується близько 3 тис. хлопців 1990-1996 років народження, тобто призовного віку. За час призову було виписано більше 8 тис. повісток, які неодноразово розносилися за адресами призовників. До військкомату з’явилося лише 200 призовників, здебільшого тих, які вже завідома знають про свої проблеми зі здоров’ям. 163 з них – відправлено на дообстеження, 32 – придатні до військової служби.

Як повідомив військовий комісар, нині за ухилення від явки до військового комісаріату для проходження призовних комісій та призову на строкову військову службу без поважних причин складено 12 протоколів про адміністративне правопорушення. Ще 2,5 тис. призовників подано у розшук.

«Краще один раз відслужити, загартувати свій характер, стати справжнім чоловіком, а не, ухиляючись від служби, нажити собі проблем із законом, зіпсувати репутацію, ще гірше – сісти за грати», – переконаний заступник міського голови.

Тим паче, що нині є низка переваг служби у Збройних Силах України. По-перше, нині військові частини забезпечені всім необхідним, включаючи збалансованість харчування.

По-друге, за призовниками, які вже працюють, на час служби зберігаються місце роботи, посада і щомісячно нараховується середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

«Доки строковик нестиме службу, він знаходиться на повному державному забезпеченні і тим часом йому ще й зарплату нараховують. Прийшовши з армії, накопичиться вже певний капітал», – зауважив заступник міського голови.

Прослуживши півроку, призовник може за власним бажанням перейти на службу за контрактом та отримувати заробітну плату від 7 тисяч гривень.

Ще серед переваг строкової служби: життя за режимом, що позитивно відображається на здоров’ї, фізична підготовка та отримання військової спеціальності, яка напевне може знадобитися і в майбутньому.

Вадим Євтушенко закликав всіх призовників прийти до військового комісаріату та виконати свій службовий обов’язок.

«Можете приходити з родичами, мамами, бабусями. Ми надамо всі необхідні роз’яснення і ви переконаєтесь, що служба в сучасній армії дасть лише свої плюси. Здебільшого строковики служать на Півдні України, правому березі Дніпра та в центрі, до виконання завдань АТО не залучаються, за чим пильно слідкує військова прокуратура. Навіть, якщо хлопці самі захочуть», – звернувся він до сумчан.

Містяни призовного віку мають з’явитися до Сумського міського військового комісаріату за адресою: м. Суми, вул. Г.Кондратьєва, 157. Із собою необхідно мати паспорт та приписне свідоцтво.

Крім того, щосуботи фахівці військкомату поблизу входу до ТЦ «Мануфактура» надають роз’яснення щодо служби за контрактом та призову. Призовники та їх рідні, а також бажаючі служити за контрактом, з 10.00 до 14.00 можуть прийти та отримати кваліфіковану консультацію.

Вадим Євтушенко зізнається, що під час живого спілкування з хлопцями та їх родинами, виявляється, що останні багато чого не знають про армію, а консультації допомагають розвіяти всі побоювання і навіть виявити бажаючих пройти військову службу.