001.jpg

Очільник Сумської МТГ Олександр ЛИСЕНКО взяв участь в онлайн-заході, присвяченому питанню відновлення України, зокрема енергетичної системи, на фоні постійного руйнування її інфраструктури російськими ракетами.

Онлайн-зустріч «На шляху до Конференції з відновлення України-2023: Інвестування у відновлювану енергетику громад для зеленої та стійкої відбудови України» організували постійні партнери Сумської міської ради ГО «Екоклуб» та ГО «Екодія». Провели його напередодні конференції з відновлення України–2023, яка відбудетеся у Лондоні 21–22 червня і буде зосереджена на мобілізації міжнародної підтримки для економічної та соціальної стабілізації України.

Під час онлайн-зустрічі очільники кількох українських громад поділилися своїми розповідями про вже реалізовані проєкти з енергоефективності. Крім того, до заходу долучилися представники міжнародних фінансових установ, які мають на меті надати підтримку громадам України з відновленням їхніх енергетичних систем.

Олександр Лисенко розповів про ситуацію в енергетичній системі Сумської МТГ.

Уникнути критичних моментів в роботі організацій та підприємств, за словами очільника громади, вдавалося завдяки використанню генераторів, певна кількість яких була отримана від міжнародних організацій та донорів. Зокрема, підтримувати роботу комунального електротранспорту вдалося завдяки 19 новим тролейбусам з автономним ходом, придбаним у 2021 році в рамках спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Міський громадський транспорт України».

Очільник Сумської міської ТГ наголосив на тому, що сьогодні реалізація проєктів з енергоефективності – один із пріоритетних напрямків розвитку громади.

«Щороку на ці проєкти сумська громада спрямовує власні фінансові ресурси та залучає грантові, кредитні, державні кошти. У бюджеті громади на 2023 рік передбачено близько 150 млн грн на реалізацію заходів з підвищення енергоефективності у бюджетній сфері (утеплення дахів, фасадів, співфінансування у реалізації грантових та кредитних проєктів тощо)», – повідомив очільник громади.

На сьогодні в сумській громаді реалізуються три проєкти з улаштуванням сонячних електростанцій (СЕС):

  • у будівлі дитячої клінічної лікарні потужністю – 60 кВт (грант GIZ – 100 тис. євро);
  • у будівлі стаціонарного корпусу № 1 центральної міської клінічної лікарні потужністю 60 кВт (кошти міжнародного донора через ГО «Екоклуб»: 27,5 тис. євро, кошти бюджету СМТГ: 750 тис. грн );
  • на теплиці з червонокнижними рослинами, що розміщена на території об’єкта природно-заповідного фонду «Юннатівський» (грант від ГО «Екодія» та ГО «Екоклуб»: 10 тис. євро).

Також опрацьовується питання обладнання водозаборів КП «Міськводоканал» локальними СЕС орієнтовною загальною потужністю 0,5 МВт.

У роботі з потенційними інвесторами перебуває й проєкт «Будівництво сонячної електростанції в Сумах для потреб КП «Електроавтотранс» потужністю 6,5 МВт.

На думку Олександра Лисенка, для реалізації проєктів у сферах енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії громаді необхідно залучати консультантів з технічних питань, вивчати успішний досвід інших громад та країн, активно підтримувати відповідні ініціативи та тісно співпрацювати з асоціаціями та організаціями у сфері енергії та клімату.