004.jpg

Школа № 7 імені Максима Савченка організувала показовий день цивільного захисту для керівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти Сумської міської ТГ.

Окрім освітян, у заході взяли участь представники ГУ ДСНС України в Сумській області, ГУ Нацполіції в Сумській області, Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, науковці СумДПУ ім. А.С. Макаренка, а також посадовці Сумської МТГ.

У рамках дня цивільного захисту на базі школи провели безпековий форум для керівників закладів освіти. Його спікерами стали начальник управління освіти і науки Неля ВЕРБИЦЬКА, начальник управління муніципальної безпеки Микола ЗАРУЦЬКИЙ, начальник Сумського районного управління ДСНС у Сумській області Ярослав КРАВЧЕНКО, начальник обласного методичного кабінету навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Сергій ДАВИБОРЩ. Вони ознайомили присутніх із поточним станом цивільного захисту в громаді.

За словами Миколи Заруцького, у період агресії рф питання цивільного захисту набуло особливої актуальності.

«Головне завдання цивільного захисту – запобігти, попередити, врятувати. Цим питанням активно опікується влада сумської громади і мер особисто, адже воно зараз, як ніколи, актуальне. Сьогодні ви отримаєте важливі знання, які зможете передати учням. Ця інформація допомагатиме берегти їхню особисту безпеку та безпеку їхніх родин у разі виникнення різних надзвичайних ситуацій», – наголосив посадовець.

Як повідомила Неля ВЕРБИЦЬКА, окрім облаштування в закладах освіти громади найпростіших укриттів, триває створення «класів безпеки» з необхідним обладнанням та інформаційними матеріалами.

«Заклади освіти активно включилися в цю роботу. Сьогодні 16 вже облаштовані «класами безпеки». У них проходять цікаві години спілкування із залученням представників ДСНС, щоб уберегти учасників освітнього процесу від можливих небезпечних ситуацій», – розповіла посадовець.

Після форуму керівники освітніх закладів відвідали практичні майданчики, де ознайомилися з основами мінної безпеки, кібербезпеки, безпеки під час війни, особливостями освіти в умовах надзвичайних ситуацій, обговорили співпрацю закладів освіти з поліцією, а також відпрацювали навички надання домедичної допомоги.

У цей час учні школи № 7 зблизька познайомилися з діяльністю спеціалізованих служб під час виникнення надзвичайних ситуацій: поспілкувалися з патрульними, пожежниками, кінологами, побачили їхнє робоче обладнання, посиділи за кермом спецавтівок.

Наостанок учні та педагоги школи на практиці відпрацювали швидку і безпечну евакуацію на випадок пожежі та отримали практичний досвід користування вогнегасниками.