007.jpg

Департамент соціального захисту населення та підпорядковані йому комунальні установи в умовах воєнного стану забезпечують оперативне реагування на потребу жителів Сумської міської ТГ в отриманні соціальних послуг.

Про їхню роботу від початку повномасштабного вторгнення росії і до сьогодні напередодні Дня працівника соціальної сфери розповіли під час виїзного брифінгу 2 листопада.

Очільник громади Олександр ЛИСЕНКО наголосив на тому, що влада громади разом із департаментом соціального захисту усвідомлює всю важливість підтримки сумчан у такий важкий час, тому пріоритетність соціальної роботи в усіх її проявах зросла.

«Цей напрямок забезпечуємо 24 години на добу та сім днів на тиждень. Ми завжди приділяли цьому увагу, а в час, коли йде війна і люди в складних умовах, розуміємо, що необхідно в тисячу разів більше уваги та допомоги. Постійно працюємо над збором зворотного зв’язку від незахищених груп населення громади та оперативно реагуємо на потребу в отриманні соціальних послуг. Підтримка йде як з бюджету громади, так і від благодійників. Одним із пріоритетних аспектів нашої спільної роботи є пошук нових донорів та благодійних організацій, які зацікавлені у наданні різного роду допомоги жителям нашої громади», – зазначив Олександр Лисенко.

Перший заступник директора департаменту соціального захисту населення Світлана МАРИНЧЕНКО зазначила, що підрозділ не припиняв роботу, забезпечуючи приймання жителів громади з різних питань соціального захисту, підготовку документів для надання державних і місцевих соціальних гарантій. «Працівники департаменту щодня приходили на робочі місця та виконували свої обов’язки щодо надання послуг соціального характеру», – наголосила посадовець.

Загалом за 10 місяців року надано понад 235 тисяч послуг соціального характеру, в тому числі з 24 лютого – 207 тисяч. Більш ніж половину сімей Сумської міської територіальної громади (53%) охоплені системою соціального захисту в частині отримання різних видів державної соціальної допомоги, компенсацій, житлових субсидій і пільг.

Опікується департамент внутрішньо переміщеними особами, яких наразі на обліку 19857 (з 24 лютого – 15292 особи). Організована робота по оформленню документів для виплати компенсації витрат власникам житла, які безоплатно прихистили у себе вдома ВПО.

Через російське вторгнення пріоритетом стало забезпечення жителів громади гуманітарною та благодійною допомогою. На даний час департамент соцзахисту видав або посприяв у видачі 6809 продуктових наборів пільговим категоріям. Безпосередньо організовував видачу гуманітарної допомоги від міжнародної організації AVSI та гуманітарно-продовольчої організації World Central Kitchen внутрішньо переміщеним особам, представникам домогосподарств, житло яких зруйновано або пошкоджено від ворожих ракетних ударів та артобстрілів, людям похилого віку, членам сімей загиблих (померлих) захисників України. До того ж, працівники департаменту були залучені до видачі літнім сумчанам продуктових наборів тривалого зберігання за державною програмою.

Значна увага керівництва громади та департаменту приділяється підтримці членів ДФТГ: добробатівці отримали різні види допомог на 98,8 млн грн.

З метою задоволення потреб жителів громади у соціальних послугах діють три комунальні установи: КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», КУ «Центр учасників бойових дій», КУ «Центр матері та дитини».

Директор терцентру Інна ГАЛІЧЕНКО повідомила, що соціальні робітники безперервно надавали соціальну послугу з догляду вдома, а також готували їжу для тяжкохворих у себе вдома і розносили підопічним, забезпечували гуманітарною допомогою та продуктовими наборами, допомагали з отриманням ліків. Від 24 лютого у «Берегині» з’явилося 1473 нових підопічних, відповідно майже вдвічі збільшилося навантаження на соціальних працівників. Прагнучи наблизити Перемогу, фахівці терцентру спільно з його відвідувачами надають посильну допомогу захисникам України: займаються виготовленням маскувальних сіток, окопних свічок (вже відправили 150 таких і зробили ще 50), оберегів (виготовили близько 800 штук), ляльок-мотанок, шкарпеток (зв’язали понад 200 пар), килимків, пошиттям балаклав. До дня захисників і захисниць України готували частування для бійців. Долучилися до допомоги захисникам громади й підопічні підпорядкованого терцентру Будинку нічного перебування. З початку запровадження воєнного стану заклад переведений на цілодобовий режим роботи, аби безхатьки перебували в безпеці та отримували харчування й медичну допомогу.

В. о. директора КУ «Центр учасників бойових дій» Ніна ГАНЖА розповіла, що установа поступово повертається до звичного режиму роботи, надаючи захисникам України та членам їхніх родин соціальну підтримку, психологічну допомогу, юридичні консультації, оздоровчі послуги та послуги з організації дозвілля. Наразі обслуговують понад 3 тисячі осіб.

Директор КУ «Центр матері та дитини» Наталія ОСАДЧА повідомила, що з лютого тут знайшли прихисток 36 людей. Окрім тих категорій, якими установа опікувалася раніше, тепер вона допомагає й жінкам з малюками з-поміж ВПО.

Тим часом управління «Служба у справах дітей», яким керує Валерія ПОДОПРИГОРА, не полишає турботу про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Міський центр соціальних служб, розповіла його керівник Марія ВЕРТЕЛЬ, який опікується сім’ями, де батьки несумлінно виконують свої обов’язки, де були випадки домашнього насильства, родинами, що взяли на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, окрім соціальних послуг і психологічної допомоги з урахуванням реалій сьогодення почав надавати й гуманітарну допомогу.

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО висловила вдячність кожному працівнику соціальної сфери, який у такий непростий час відповідально виконує свої обов’язки.