006.jpg

У Сумах триває добір присяжних Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми на 2023 – 2026 роки.

Зголоситися стати присяжним можуть дієздатні сумчани віком від 30 до 65 років, які проживають на території міста, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Звісно, що вони не повинні мати незняту чи непогашену судимість; адміністративні стягнення за вчинення корупційного правопорушення, а також мають володіти державною мовою.

Присяжні залучаються до розгляду низки цивільних справ, у тому числі щодо усиновлення, визнання недієздатності особи тощо. Вони також беруть участь у здійсненні правосуддя щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

Як пояснив начальник правового управління Олег ЧАЙЧЕНКО, на присяжних поширюються гарантії незалежності та недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді. Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на цей час.

«Крім того, держава заохочує також людей бути присяжними та через матеріальне заохочення, адже він отримує винагороду на рівні посадового окладу судді», - зазначив посадовець.

Присяжним можуть бути і внутрішньо переміщені особи, які мають зареєстрованим місцем проживання у нашій громаді.

За його словами, охочі можуть подати документи (заява, згода на обробку персональних даних, довідки про відсутність судимості та психічного захворювання, копія паспорта) до 15 листопада за однією з адрес: вул. Горького, 21, каб. 303; вул. Харківська, 35, каб. 237, м-н Незалежності, 2, каб. 72.

Детальніше про умови добору присяжних