005.jpg

Відділ торгівлі, побуту та захисту прав споживачів нагадує про небезпеку закупів у місцях стихійної торгівлі та відповідальність за її здійснення

Фахівці відділу зазначають, що вживання в їжу продуктів, придбаних на стихійних ринках, може нашкодити здоров’ю, адже невідома якість харчів, те, в яких умовах вони виготовлені, де зберігалися та як транспортувалися.

Місцями, визначеними для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, є агропродовольчі ринки, яких на території міста налічується дев’ять, та які щовесни обстежуються відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів для визначення стану їх підготовки до роботи у весняно-літній період. Саме на ринках розміщуються державні лабораторії ветсанекспертизи, які здійснюють обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надають продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветсанекспертизу.

«На жаль, стихійну торгівлю не так легко подолати. Це можливо тільки тоді, коли самі мешканці зрозуміють, що продукція, яка не пройшла спеціальної перевірки, є дуже небезпечною для їх життя. Тому, шановні мешканці Сумської міської територіальної громади, придбаваємо харчові продукти лише у магазинах та на ринках міста», – закликають у відділі торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, а також нагадують про відповідальність за провадження стихійної торгівлі. Це адміністративні правопорушення за статтею 160 (торгівля з рук у невстановлених місцях), статтею 164 (порушення порядку провадження господарської діяльності) та статтею 152 (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) Кодексу України про адміністративні правопорушення.