004.jpg

Департамент соціального захисту населення забезпечує видачу гуманітарної допомоги ВПО, членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, домогосподарствам, житло/майно яких постраждало від авіаударів та іншим вразливим верствам населення.

Детально про цей напрямок роботи департаменту соціального захисту населення під час брифінгу розповіла його директор Тетяна МАСІК.

На сьогодні видана допомога 415 домогосподарствам, житло/майно яких постраждало від авіаударів. Продовольчі набори надав Перший Сумський гуманітарний штаб. Видача допомоги цієї категорії населення продовжується.

Крім цього, видаються продовольчі набори членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України. На сьогодні 245 родин отримали по два набори: перший – від Першого сумського гуманітарного штабу та World Central Kitchen, другий – від міжнародної організації AVSI.

Соцзахист допомагає такій категорії населення отримати потрібний статус сімей загиблих. Потім при зверненні до департаменту видається посвідчення та надається допомога в оформленні пільг на житлово-комунальні послуги та стосовно інших питань.

Від початку повномасштабного вторгнення росії, до соцзахисту звернулися понад 13 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Департамент забезпечує видачу довідок ВПО та надає допомогу від міжнародної організації AVSI.

«Ми щотижня забезпечуємо доставку цієї допомоги. Отримуємо 450 наборів, розвантажуємо в департаменті та одразу видаємо. На сьогодні 8757 ВПО отримали такі продовольчі набори. І дотепер ми продовжуємо їх видавати та допомагати такій категорії населення. Зазвичай, це громадяни з Сумської та Харківської областей», – зазначила Тетяна Масік.

За потреби департамент здійснює доставку продовольчих наборів додому тим громадянам, які не мають змоги отримати допомогу на місці. Також, якщо внутрішньо переміщена особа не може фізично відвідати департамент та особисто передати відповідні документи, працівники соцзахисту можуть привезти як і довідку для ВПО, так і продовольчий набір безпосередньо за місцем проживання особи.

У департаменті повідомили, що раніше, особи, які мали змогу та бажання прихистити ВПО, зверталися до департаменту інфраструктури міста, а з 1 жовтня мешканці повинні будуть йти одразу до соцзахисту.

КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» також постійно піклується про громадян, які перебувають у них на обліку. Це в першу чергу особи з інвалідністю, самотні літні люди. Щотижня 100 – 200 осіб отримують продовольчі набори. Терцентр «Берегиня» також співпрацює з благодійними організаціями.

У місті є приватні пекарні, які щотижня надають хлібобулочні вироби. Близько 200 одиниць хліба видається особам, які потребують такої допомоги. У громаді реалізується спільний проєкт з ТОВ «Сумська паляниця» «Соціальний хліб». 300 одиниць хліба та 300 батонів щотижня отримують у першу чергу ті одинокі громадяни, які перебувають на обліку в терцентрі «Берегиня».

Гуманітарна допомога також надавалася особам, які перебували на обліку в Центрі зайнятості, матерям, які оформлювали догляд за дитиною до 3-х років та зверталися до департаменту, вагітним жінкам. Департамент соціального захисту й надалі співпрацює з вразливими верствами населення та допомагає розв'язувати їхні проблеми.