005.jpg

Проєкт «Освіта з питань відновлювальних джерел енергії для регіональних журналістів», в якому взяла участь директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, об’єднав медіафахівців Сумщини та Чернігівщини і став можливим за сприяння Вінницького пресклубу та за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ).

Заняття тривали три тижні поспіль, впродовж яких досвідчені та знані експерти та фахівці розповідали про стратегічне планування в енергетичній сфері та трансформацію енергетичної системи України, складові такого перезавантаження: сонячні, вітрові, біогазові та малі гідроелектростанції.

Спікерами медіашколи були: голова правління Громадської спілки «Кластер «Енергетичний пул» Віктор ДЯДЬКОВИЧ; доктор технічних наук, доцент кафедри електричних станцій та систем Вінницького Національного технічного університету В’ячеслав КОМАР; кандидат технічних наук, експерт ринку електроенергії в Україні Сергій КРАВЧУК.

Протягом трьох освітніх вебінарів слухачі ретельно знайомилися з законодавчими нормативами, які регулюють відновлювальні джерела енергії (ВДЕ), фінансуванням цих джерел, розрахунком вартості «зеленої енергії» у світі та Україні, занурювалися у регіональні компоненти переходу на ВДЕ.

Учасники вебінарів опановували базові знання, складну термінологію, особливості та регіональний потенціал переходу на відновлювальні джерела енергії, формування «зеленого тарифу».

Мета зазначеного проєкту – ґрунтовне та якісне інформування територіальних громад про стратегічні цілі, економічні переваги, екологічну необхідність та технічні характеристики використання відновлювальних джерел енергії як в межах національної економіки – так і в межах приватних домогосподарств.

Наприкінці учасники школи презентували власні проєкти, що базувалися на місцевих практиках. І, варто зазначити, що Сумщина наразі лише на початковому етапі вирішення таких вкрай актуальних енергетичних питань, що є визначальними в стратегії економічної безпеки.