006.jpg

Міська влада спрямовує свою роботу на забезпечення соціального захисту сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів та осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи, їх підтримку і вирішення проблемних питань.

Всього на території громади проживає понад 1000 ветеранів війни з числа воїнів-інтернаціоналістів – це майже 200 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 900 учасників бойових дій та 12 членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів.

У рамках програми «Милосердя» за рахунок коштів бюджету громади протягом 2021 року п'ять осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи отримували щомісячну допомогу в розмірі 1200 гривень, а 13 членів сімей загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів – в розмірі 1 тис грн.

Цьогоріч розмір такої допомоги збільшено до 2901 грн (це 1,5 прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2022 року) як для осіб з інвалідністю внаслідок війни І групи, так і для членів сімей загиблих.

Крім того, до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав всі члени сімей загиблих в Афганістані отримають ще і по 1 тис грн.

Сім’ям загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів у минулому році надавалися 100% пільги на оплату житлово-комунальних послуг, для чого з бюджету громади спрямовано 99,3 тис грн. (такі пільги були надані за виключенням розміру пільг із державного бюджету).

У цьому році змінений порядок надання пільг і замість пільг на оплату житлово-комунальних послуг буде надаватися матеріальна допомога на оплату житлово-комунальних послуг. Розмір матеріальної допомоги на оплату ЖКП буде залежати від кількості проживаючих членів сім’ї загиблих в Афганістані воїнів-інтернаціоналістів, розміру прожиткового мінімуму та періодів року:

  • якщо в житловому приміщенні проживає один член сім’ї загиблогов Афганістані воїна-інтернаціоналіста: в опалювальний період – 50% прожиткового мінімуму (від 967 грн до 1 046,50 грн), в неопалювальний період – 20% прожиткового мінімуму (від 386,80 грн до 405,40 грн);
  • якщо в житловому приміщенні проживає двоє членів сім’ї загиблого в Афганістані воїна-інтернаціоналіста: в опалювальний період – 65% прожиткового мінімуму (від 1257,10 грн до 1360,45 грн), в неопалювальний період – 26% прожиткового мінімуму (від 502,84 грн до 527,02 грн).

Виплачується матеріальна допомога на особові рахунки, відкриті в уповноважених банківських установах.

Користуються пільговим забезпеченням і діти, батьки яких являються учасниками бойових дій на території інших держав: 23 дитини дошкільного віку закладів дошкільної освіти та учнів закладів загальної середньої освіти забезпечено безкоштовним харчуванням та новорічними подарунками. У літній оздоровчий період діти мають можливість безоплатно відпочити в позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, що знаходяться на території громади.