003.jpg

В. о. міського голови Юлія ПАВЛИК під час щопонеділкової апаратної наради наголосила на необхідності продовження інформаційної кампанії з вакцинації проти COVID-19 та дотриманні жителями громади протиепідемічних заходів.

За інформацією начальника управління охорони здоров’я Олени ЧУМАЧЕНКО, минулого тижня первинних хворих побільшало на 13%, активних – на 38% (серед дитячого населення – на 31%). Посадовець зауважила, що сумчани лікуються переважно амбулаторно, але відбулося й збільшення кількості госпіталізацій.

«За попередніми результатами досліджень, «Омікрон» швидко розповсюджується серед населення у зв’язку з декількома факторами: новий штам у 2,9 раза більш заразний у порівнянні зі штамом «Дельта», хворіють більш молоді вікові групи, які є високомобільними. Ризик повторного зараження для «Омікрону» у понад 5 разів вищий у порівнянні з «Дельтою»», – зазначила Олена Чумаченко.

Стаціонарне лікування у медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, наразі отримують 165 дорослих і 68 дітей. Зайнято відповідно 33% і 50% ліжок, передбачених для недужих із COVID-19. Вільними залишаються 335 ліжок для дорослих і 67 для дітей – всі забезпечені киснем.

З-поміж стаціонарних хворих дорослих невакциновані становлять 63%. Серед тих, хто потребує інтенсивної терапії та вентиляції легень, – 99%.

Начальник управління охорони здоров’я вкотре наголосила на необхідності вакцинації як одного з дієвих методів запобігання важкому перебігу недуги, а також на дотриманні карантинних обмежень. Для уникнення інфікування посадовець порадила зменшити кількість соціальних контактів, відвідувати місце скупчення людей за необхідності, правильно використовувати маски, мити та дезінфікувати руки.

«Наголошуйте сумчанам на необхідності вакцинації, продовжуйте її популяризувати, адже зараз велика кількість хворих. Бачимо, яка ситуація у школах, садочках. Думаю, соціально відповідальні мешканці розуміють, що необхідно вакцинуватися, адже тоді перебіг хвороби швидший і легший», – доручила в. о. міського голови Юлія Павлик начальнику управління охорони здоров’я Олені Чумаченко.

Нині, за даними профільного управління, медичними закладами міста внесено до E-Health записи про вакцинацію щодо 79,5% дорослого населення міста.