0012.jpg

Секретар Сумської міської ради Олег Рєзнік та заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО зустрілися з Надзвичайним та Повноважним послом Естонії в Україні Каімо КУУСКОМ.

На зустрічі також були присутні заступник Аташе з питань оборони Посольства Естонії, підполковник Андріс СПРІВУЛ та координатор з питань комунікації Посольства Естонії Катерина МЕЛЬНИК.

На початку зустрічі поважних гостей ознайомили з соціально-економічною ситуацією в місті, продемонстрували відеопрезентацію про Суми та Індустріальний парк.

Представники міської влади зауважили, що Суми вже мають спільні з містами Естонії проєкти, – зокрема з 2020 року разом з Урядом міста Пайде Суми беруть участь у грантовому проєкті «Управління відходами на основі замкненого циклу», що реалізується за підтримки Фонду грантів Єдиного економічного Простору та Норвегії. У рамках даного проєкту проводяться комунікаційні та просвітницькі заходи, навчальні поїздки з метою обміну досвідом та кращими практиками у сфері з управління відходами із використанням принципів циркулярної економіки.

«Міська влада приділяє особливу увагу міжнародній співпраці, Суми – дружнє та відкрите для партнерів місто. Наразі ми маємо 11 міст-партнерів, з яких п'ять – міста з країн Європейського Союзу. Ми підтримуємо та намагаємося зміцнювати наявні перевірені часом партнерські зв’язки з містами шляхом реалізації спільних проєктів. Тому сподіваємось, що наша зустріч сприятиме пожвавленню економічних зв’язків та залученню потенційних інвесторів в економіку громади», – зауважила Віра Мотречко.

Своєю чергою секретар міської ради звернув увагу гостей на вагомий науковий потенціал міста, і зауважив, що у Сумах розташовані одні з провідних вишів України. Зокрема, посадовець зосередив увагу посла Естонії в Україні на міжнародних зв'язках сумських університетів, які з кожним роком міцнішають.

Сторони відзначили дружні відносини Естонії та України, обговорили можливість реалізації низки спільних проєктів, і наголосили на необхідності зміцнення економічних, культурних і наукових зв'язків між містами держав, адже вони мають вагомий потенціал до взаємовигідного зростання.

Наостанок, від імені очільника Сум Олександра ЛИСЕНКА, секретар міської ради та заступник міського голови висловили Надзвичайному та Повноважному послу Естонії в Україні вдячність за всебічну солідарність з Україною та підтримку держави в складний час.