002.jpg

Міський очільник Олександр ЛИСЕНКО привітав директора департаменту соціального захисту населення Тетяну МАСІК з 30-ю річницею роботи в сфері соціального захисту.

Керманич міста, спільно з першим заступником міського голови Михайлом БОНДАРЕНКОМ та заступником міського голови Вірою МОТРЕЧКО висловили посадовиці щирі слова побажання та вдячності за багаторічну сумлінну працю, а також зазначили, що за роки роботи вона зарекомендувала себе принциповим і компетентним керівником.

«Завдяки організаційній та координаційній роботі на посаді керівника Тетяною Масік забезпечено сприяння у реалізації завдань та повноважень департаменту соціального захисту населення, зокрема, приділена значна увага ініціативній роботі міської влади у сфері соціального захисту населення – підготовлено більше 40 листів до центральних органів виконавчої влади з комплексним висвітленням проблемних, колізійних питань, що виникають у сфері соціального захисту населення та надано власні пропозиції по їх вирішенню. Посадовиця активно працює з відповідними експертами Асоціації міст України, за що їй безмежна вдячність і велика повага від усіх мешканців громади», – зазначив міський голова.

Так, завдяки професіоналізму директора департаменту соціального захисту населення забезпечено на належному рівні виконання делегованих державою функцій та завдань по соціальному захисту населення в частині організації прийому мешканців громади для оформлення різних видів державної підтримки, своєчасного опрацювання документів та призначення державних соціальних допомог, субсидії та пільг готівкою, належних громадянам компенсацій.

Організовано надання соціальних послуг найнужденнішим категоріям осіб: одиноким, одинокопроживаючим, особам з інвалідністю, бездомним, а також здійснено на належному рівні підтримку ветеранів війни та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Здійснюється координація роботи комунальних установ соціального захисту соціального спрямування.

Всього ж 57% сімей нашої громади (62 тис. сімей) охоплені системою соціального захисту в частині отримання різних видів державної соціальної допомоги, компенсацій, житлових субсидій та пільг. Щомісяця 18 тис. сімей нараховувалися та виплачувалися різні види державної соціальної допомоги: за рік це майже 350 млн грн.

Соціальна підтримка мешканців громади, підвищення якості та доступності соціальних послуг для вразливих верств населення є одним із пріоритетів діяльності директора департаменту, яка власними ініціативами постійно надає пропозиції міському голові та депутатському корпусу. В результаті проведеної такої роботи за останні роки значно збільшилась кількість заходів міських програм соціального спрямування «Милосердя» та «Соціальна підтримка захисників України та членів їх сімей».

Особисто директор департаменту соціального захисту населення займається питанням виплати одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла учасникам антитерористичної операції та членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, яка надається за кошти бюджету громади з 2018 року в розмірі по 350 тис. грн, та вживає всіх заходів по забезпеченню захисниками України, які отримали такі кошти, щодо їх використання та придбання житла у визначені терміни. Всього за час дії даної програми з бюджету громади кошти отримали 124 захисники України, з них житло придбали 112 осіб.

Тетяна Масік є активним розробником програми для забезпечення належної соціальної підтримки осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних, сприяння їм у набутті/заміні житла, до якого може бути забезпечений безперешкодний доступ, метою якої є створення умов життєдіяльності осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних, шляхом надання цільової грошової компенсації для набуття ними житла. Дана програма запрацювала з 2021 року.

Одним із основних напрацювань її роботи є організація роботи Центру учасників бойових дій, який утворений у березні 2016 року. Аналогів такого Центру в Україні немає – унікальність установи в комплексному обслуговуванні, всебічній соціальній підтримці та фізичній реабілітації учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. Метою діяльності Центру є реалізація соціальних, медичних, психологічних заходів відновлювального характеру, спрямованих на попередження прогресування патологічного процесу, усунення чи максимально можлива компенсація обмежень життєдіяльності, відновлення здоров’я учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Загалом, у системі соціального захисту Тетяна Масік працює з 24 грудня 1991 року. За сумлінне виконання службових обов’язків, професіоналізм, значний внесок у розвиток соціального захисту посадовиця нагороджена Почесною грамотою Міністерства праці та соціальної політики України (2004 рік), Подякою Міністерства соціальної політики України (2016 рік), Почесною відзнакою Сумської обласної ради «За високі досягнення» (2012 рік), Почесною відзнакою Сумської міської ради «За заслуги перед містом» III ступеня (2008 рік), Почесною відзнакою Сумської міської ради «За майстерність» (2015 рік), Подякою Сумського міського голови з врученням нагрудного знаку (2017 рік), Почесною грамотою департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації (2019 рік), Почесною грамотою Сумського міського голови (2020 рік).