003.jpg

В. о. міського голови Михайло БОНДАРЕНКО взяв участь у вшануванні пам’яті жертв Бабиного Яру, де 80 років тому почалися масові розстріли нацистами євреїв і мирного населення, яких винищували протягом двох років окупації Києва.

На Центральному кладовищі у Сумах, де встановлено пам’ятний знак замученим і розстріляним у лютому 1942 році євреям, сьогодні зібралися представники єврейської громади, міської та обласної влади.

Згадуючи одну з найтрагічніших сторінок минулого століття, присутні наголошували на тому, що ті події не підлягають забуттю, аби вони не повторилися в майбутньому.

«Винищення єврейського народу отримало свою оцінку в історії, воно не може бути зрозуміле і пробачене. Жодного поділу людей за національною, расовою чи іншою ознакою не може бути. Те, що трапилося 80 років тому, відгукується болем у наших серцях і сьогодні, адже десятки тисяч єврейських сімей по-звірячому знищені в Бабиному Яру. Ми ніколи не повинні забувати той трагічний урок історії, любити одне одного, плекати міжнаціональну злагоду та спільно розбудовувати нашу державу квітучою, щасливою, рівноправною», – зазначив в. о. міського голови Михайло Бондаренко.

Головний рабин Сум Єхієл ЛЄВІТАНСКІ прочитав поминальну молитву за загиблими, після чого присутні хвилиною мовчання вшанували їхню пам’ять.

До пам’ятного знаку поклали квіти і, за єврейською традицією, каміння.