0012.jpg

Під головуванням заступника міського голови Тамари ІЩЕНКО відбулася робоча нарада з питань протидії незаконній торгівлі баштанними.

План відповідних дій напрацьовували спільно представники управління «Інспекція з благоустрою м. Суми», відділу торгівлі, побуту та захисту справ споживачів, відділу з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи, управління з питань праці , Комунального оптово-роздрібного підприємства «Дрібнооптовий», Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області, відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Головного управління Державної податкової служби у Сумській області, Сумського районного управління ГУНП в Сумській області.

«Останнім часом на вулицях міста Суми у неприйнятних місцях організовується несанкціонована торгівля, яка несе загрозу здоров’ю та життю людей. Це набуло характеру, так би мовити, пандемії. Сьогодні ми зібралися таким складом, щоб врахувати ваші пропозиції щодо того, як нам діяти, щоб це явище зникло. Для ліквідації стихійної торгівлі необхідно задіяти всі важелі впливу як органів місцевого самоврядування, так і державної влади», – зазначила заступник міського голови Тамара Іщенко.

Начальник відділу торгівлі, побуту та захисту справ споживачів Олег ДУБИЦЬКИЙ повідомив, що питання незаконної торгівлі баштанними гостро постало наприкінці липня, коли громадянин, не маючи рішення виконавчого комітету, що передбачено Положенням про організацію сезонної, святкової виїзної торгівлі, надання послуг у сфері розваг та проведення ярмарків на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади, встановив по місту понад 30 торговельних яток. Доповідаючи про вжиття заходів, спрямованих на ліквідацію цієї незаконної торгівлі, начальник управління «Інспекція з благоустрою м. Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ зазначив, що відповідні дії розпочали негайно. Структурний підрозділ спільно з органами поліції проводили рейди, за результатами яких складали протоколи за ст. 152 КУпАП. Однак це, а також спроби конфіскувати товар, результату не принесло, бо власнику вдавалося уникнути відповідальності, більше того – суди повертали йому вилучене.

Начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО принагідно зауважив, що перевірки, проведені цього тижня на таких торговельних точках, виявили 30 неоформлених продавців, а це втрата надходжень до бюджету та відсутність у працівників низки соціальних гарантій.

Начальник сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр СКВАРЧА акцентував увагу ще на одному надважливому аспекті. Продукція, що реалізується під час незаконної торгівлі, може бути небезпечною для здоров’я людини, адже немає документів про якість, також товар зберігається та реалізується в неналежних умовах.

У підсумку учасники наради ухвалили рішення вийти до виконавчого комітету з проєктом рішення про заходи щодо недопущення на території Сумської міської територіальної громади торгівлі з рук у невстановлених місцях. Ним передбачено, зокрема, створення комісії з моніторингу стихійної торгівлі, яка б, серед іншого, здійснювала моніторинг щодо виявлення стихійної торгівлі, застосовувала регламентовані чинними нормативними документами заходи щодо впровадження відповідних превентивних заходів, проводила інформаційну, консультативну роботу серед населення та суб’єктів господарювання в частині роз’яснення вимог нормативно-правових актів України щодо заборони торгівлі з рук у невстановлених місцях та дотримання встановлених нормативних вимог реалізації продукції на території Сумської міської тергромади. Також пропонується, в разі неодноразового самостійного встановлення торговельної точки без відповідних дозвільних документів, здійснювати вилучення елементів торгівлі (столи, парасольки, навіси, тенти тощо) уповноваженими на те посадовими особами органів внутрішніх справ.