Надрукувати
Перегляди: 948

У Сумах продемонстрували результати реалізації грантового проєкту Європейського Союзу «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми», завдяки якому три школи міста розпочнуть новий опалювальний сезон у комфортніших умовах.

У рамках однойменної конференції, на якій були присутні представники міської влади, експерти, учасники проєкту, науковці, підсумували результати його впровадження та згадали основні моменти реалізації заходів. Потому учасники вирушили безпосередньо на об’єкти.

Реалізацію проєкту Європейського Союзу «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» місто розпочало у 2018 році. Він передбачав модернізацію трьох навчальних закладів: ССШ № 7 і № 9, а також ЗОШ № 20.

Проєктний менеджер проєкту Катерина ГАВРИЛОВА повідомила, що для участі в проєкті відібрали заклади, побудова яких нетипова для нашої кліматичної зони, та в яких показник енергоспоживання вищий за середній по місту, а тому підвищення енергоефективності було для цих шкіл надважливим.

В. о. міського голови Михайло БОНДАРЕНКО подякував партнерам за довіру, а всім, хто втілював проєкт, – за продуктивну та успішну роботу. Посадовець зазначив, що ця ініціатива дала можливість Сумам показати свою спроможність і готовність брати участь у проєктах міжнародного масштабу. А найголовніше, що завдяки заходам із термомодернізації вдасться покращити умови навчання школярів, зекономити кошти Сумської міської тергоромади на платежах за енергоносії та зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу.

«Участь у цьому грантовому проєкті – це був виклик, у першу чергу – для наших фахівців, які були зацікавлені в просуванні цього проєкту, а також для громади, адже ми повинні були продемонструвати не тільки інтерес, а й спроможність реалізовувати такі проєкти та спіпрацювати з Європейським Союзом, – зазначив в. о. міського голови Михайло Бондаренко. – Цей проєкт дозволяє підійти економно до використання енергетичних ресурсів (енергетична безпека окремого об’єкту – це, у підсумку, енергетична незалежність усієї держави), забезпечити зменшення споживання енергоресурсів і викиди СО2 в повітря. Також завдяки проєкту підвищує обізнаність сумчан у питаннях застосування новітніх технологій у сфері енергозбереження та енергоефективності».

У рамках проєкту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» в школі № 20 провели капітальний ремонт системи освітлення: встановили 1298 енергозберігаючих світильників.

Роботи з модернізації школи № 7, яка є однією з найбільших в Україні, також уже завершили: утеплили центральний корпус школи та встановили індивідуальний тепловий пункт. Подорожчання матеріалів і робіт, що відбулось у період практичної реалізації проєкту, завадило охопити термомодернізацією весь заклад, але, як зауважив Михайло Бондаренко, керівництво міста планує продовжити відповідні роботи.

Директор школи Олександра ДЕМЕНКО зазначила, що освітяни, учні та їхні батьки радіють змінам, які відбулися, й уже відчувають вигоди від проведеної енергномодернізації.

«Навчатися стало комфортніше, тепліше і, навіть, затишніше. Сподіваємося, що наступні корпуси також будуть зроблені найближчим часом», – сказала вона..

Термомодернізаційні роботи в спеціалізованій школі № 9 – на фінішній прямій. У рамках проєкту в спортзалі та харчовому блоці замінили вентиляцію – це забезпечить циркуляцію свіжого повітря у цих приміщеннях. Також утеплили покрівлю, стіни та цоколь будівлі, влаштували систему відведення дощових вод, замінили всі вікна на енергоефективні. Наразі тривають роботи з утеплення покрівлі корпусу старшої школи та фарбування фасаду.

Технічний експерт проєкту Андрій УДОВИК зауважив, що термомодернізації закладів загальної середньої освіти відбувалася згідно зі стандартами Європейського Союзу та у відповідності до українського законодавства.

Ключовий експерт проєкту, лідер команди підтримки Ян ВААНДЕРС відзначив високий рівень організації процесу на місцевому рівні. Також запросив до участі в наступних проєктах.

«Тут у муніципалітету дуже гарна команда – одна з найкращих, з ким випало працювати. Вона діяла професійно, і мені хотілося б, щоб на кожному проєкті була така команда», – зазначив він.

Вартість проєкту «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» становить 1635362,4 євро (70% – грант ЄС, 30% кошти бюджету громади). Очікується, що реалізовані заходи дадуть змогу зменшити кількість щорічного споживання енергії до 30% (теплової в школах № 7 та № 9 та електричної в школі № 20), що в свою чергу дозволить заощаджувати кошти бюджету Сумської міської територіальної громади. За попередніми оцінками, у результаті реалізації всього проєкту викиди СО2 зменшаться на 232,2 тон на рік, що замінює висадку 10727 дерев, які могли б поглинути таку кількість вуглекислого газу.