006.jpg

Під час апаратної наради в.о. міського голови Юлії ПАВЛИК доручила структурним підрозділам міської ради посилити роботу з перевірок транспорту, закладів громадського харчування та інформування щодо вакцинації.

Начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО повідомила, що в Україні спостерігається погіршення ситуації з поширення коронавірусу. У чотирьох областях України показник захворюваності вже не відповідає «зеленій» зоні. За оновленими даними МОЗу станом на 4 вересня поточного року рівень захворюваності перевищено у м. Київ, Луганській, Херсонській та Чернівецькій областях.

Посадовець повідомила, що наразі темпи поширення захворювання подібні до аналогічного періоду минулого року. Зростання становить приблизно 22% на тиждень. Ситуація залишається контрольованою, але навантаження на медичну систему зростає.

Рівень госпіталізації в місті перебуває в нормі, тобто кількість пацієнтів з підтвердженими та підозрілими випадками коронавірусу протягом останніх семи днів на 100 тис. населення не більше ніж 60 осіб. За підсумками останнього тижня кількість захворювань у місті зросла на 18,5%. Відповідно до індикаторних показників Суми залишаються у «зеленій» зоні.

Олена Чумаченко додала, що пункти вакцинації у громаді центри та пункти вакцинації працюють і в робочі дні, і у вихідні.
Усього наразі в Сумах проведено 123569 щеплень (вакциновано 34,2% дорослого населення громади).

Стаціонарне лікування в міських медичних закладах проходять 60 осіб. У КНП «Клінічна лікарня № 5» перебувають 29 осіб (восьмеро хворих – на кисневій підтримці, шестеро – у відділенні інтенсивної терапії, четверо підключені до апаратів ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 14 хворих (двоє – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 17 пацієнтів (троє – у відділенні інтенсивної терапії).

Ще 26 містян лікуються в стаціонарі КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» (п’ятеро хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, черверо підключені до апаратів ШВЛ), 19 – у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» (двоє хворих – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ).

У медичних закладах, що перебувають у підпорядкуванні сумської громади, для хворих на COVID-19 дорослих є 260 вільних ліжок (всі забезпечені киснем), для дітей – 98 (всі забезпечені киснем).

За останню добу 12 сумчан захворіли, п’ятеро – одужали. Загалом протягом тижня занедужали 124 особи, вилікувалися – 74.

Із початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з квітня 2020 року, в Сумах зареєстровано 35705 осіб із позитивним результатом тесту (13,7% населення міста).

Керівник управління охорони здоров’я відмітила те, що помітно зросла кількість пацієнтів, які потребують штучної вентиляції легень. Це говорить про те, що все частіше спостерігається тяжкий перебіг захворювання.

«Маючи таку тенденцію по Україні, по Сумській області і по місті можемо починати говорити, що можливий карантин, пішла тенденція на збільшення. Тому ми ще раз наголошуємо на тому, що необхідно вакцинуватися, берегтися, носити маску, слідкувати за гігієною», – зауважила Юлія Павлик.

Також через те, що спостерігається ситуація зі збільшенням кількості хворих на коронавірусну інфекцію, в .о. міського голови доручила відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг та відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів активізувати роботу, яка стосується перевірок дотримання протиепідемічних норм та правил за відповідними напрямками. А також департаменту комунікацій та інформаційної політики продовжити роботу із висвітлення інформації щодо пунктів вакцинації та щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції в сумській громаді.