003.jpg

Під час щопонеділкової апаратної наради при в. о. міського голови Михайлові БОНДАРЕНКУ начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО наголосила на необхідності вакцинації від COVID-19 до кінця року 80% жителів громади, аби та не потрапила до «червоної» зони.

Разом із тим, Олена Чумаченко повідомила, що МОЗ фіксує наближення до показників «жовтої» та «помаранчевої» зони практично кожної області. Зокрема, вихід України із «зеленої» зони медики очікують в першій половині вересня.

«Обсяги вакцинації в Сумах не мають зменшуватися, аби місто не потрапило до «червоної» зони, до кінця року щеплені мають бути 80% жителів громади, але є ризики не досягнути цього показника. Тож, розраховуємо на свідомість громадян, адже для того, щоб вакцинуватися – необов’язково приходити до центрів та пунктів вакцинації, наприклад, на підприємства можуть виїхати мобільні бригади» – підкреслила посадовець.

Водночас начальник управління охорони здоров’я нагадала, що пункти вакцинації працюють як в будні, так і на вихідних. Зокрема, 28 та 29 серпня такі функціонували в Центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1 та № 2, а також у ТЦ «Епіцентр», ТЦ «MOST» та ТРЦ «Київ». Щепили вакцинами Pfizer та CoronaVac. Медичних працівників міських установ нині вакциновано майже 60%.

Олена Чумаченко повідомила, що Європейський Союз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в додатку «Дія», які потрібно згенерувати тим, хто пройшов повний курс вакцинації.

Коефіцієнт виявлення коронавірусної інфекції в цілому по країні продовжує залишатися більше 4%, що є граничним.

У той же час рівень госпіталізації у Сумах та загалом на Сумщині – стабільний, тобто кількість пацієнтів з підтвердженим діагнозом чи підозрою на COVID-19 за останні сім днів складає не більше ніж 60 осіб на 100 тис. населення.

Минулого тижня коронавірусну хворобу підтвердили в 101 містянина, що на 22 випадки більше ніж попереднього – 79. Летальних випадків від ускладнень COVID-19 не зареєстровано, втім тижнем раніше таких було два. Подолали хворобу 92 пацієнти. За підсумками цього періоду одужали 98% від загальної кількості хворих.

Останньої доби недугу виявили у восьми чоловік, стільки ж пацієнтів одужали. Летальних випадків не зафіксували.

Наразі стаціонарне лікування в міських медзакладах проходять 58 осіб, з них 28 дорослих.

У КНП «Клінічна лікарня № 5» лікуються 15 осіб (троє хворих перебувають на кисневій підтримці, двоє – у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Клінічна лікарня Святого Пантелеймона» – 14 хворих (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії, один – підключений до апарата ШВЛ), у КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» – 29 дітей.

Для дорослих хворих на COVID-19 вільними залишаються 274 ліжок (усі забезпечені киснем), для дітей – 86 (всі забезпечені киснем).

До КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології імені З. Й. Красовицького» госпіталізували 18 хворих (двоє хворих перебувають у відділенні інтенсивної терапії), у КНП «Сумський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни» 10 хворих (один – у відділенні інтенсивної терапії).

Із початку ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, а саме з квітня 2020 року, в Сумах дану хворобу підтвердили у 13,7% мешканців міста – 35581 особа (96% – дорослі, 4% – діти).