007.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО разом із працівниками виконавчих органів зустрівся із представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які з робочим візитом перебувають у Сумах.

На зустрічі були присутні заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО, секретар міської ради Олег РЄЗНІК, перший заступник директора департаменту соціального захисту населення Світлана МАРИНЧЕНКО, начальник управління охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО, в. о. начальника управління освіти і науки Олена НАЗАРЕНКО, начальник управління документообігу та публічної інформації департаменту комунікацій та інформаційної політики Віра БОЙКО.

Очільник Сумської громади Олександр Лисенко зазначив, що дуже радий такому візиту, адже Суми – місто, яке відкрите до співпраці у різноманітних сферах. Забезпечення прав людини і соціальна орієнтованість міської влади завжди були в пріоритеті, бо кожен житель Сумської громади повинен відчувати себе в місті комфортно, безпечно та зручно.

Як повідомила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена СТЕПАНЕНКО, попередньо були проведені зустрічі з членами громадських організацій різного спрямування, де обговорювали питання інтеркультурності, доступності до об’єктів соціальної сфери, наявність у всій Сумській області закладів, які забезпечують соціальний захист вразливих верств, можливості покращення проживання людей з інвалідністю на території громад.

Директор департаменту моніторингу та соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана ГЛУЩЕНКО сказала, що представники ГО особливу увагу звернули на ті моменти, які необхідно забезпечити для створення гідних умов проживання сумчан, – пандуси, підйомники, звукові світлофори, тротуари з тактильним покриттям.

Представник Уповноваженого в північних областях Вікторія ПЄХОВА сказала, що такі зустрічі відбуватимуться часто, адже важливо налаштувати продуктивний діалог між різними гілками влади та громадою.

В обговоренні взяли участь також представник Уповноваженого та регіональний координатор Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Дмитро БОЙЧЕНКО і Марина ЄЖКУН, які зафіксували основні моменти і питання, які були порушені під час зустрічі. Вони додали, що такий візит запланований і до Сумської обласної державної адміністрації, а з керівництвом обласної ради зустріч відбулася в переддень.

Всі учасники зустрічі відмітили те, що в Сумах значна увага приділяється учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих Героїв – збудовано Центр учасників бойових дій, яких в Україні тільки декілька, а ще працює Порядок забезпечення житлом учасників бойових дій на сході України.

За підсумками зустрічі буде сформовано перелік актуальних питань, які потребують вирішення, а потім передано його для опрацювання до профільних структурних підрозділів міської ради.